Foto: LETA
Medijiem noplūdusī juridiskās firmas "Mossack Fonseca" sarakste norāda uz "Rietumu bankas" atvērtību ārzonas kompāniju apkalpošanai, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Kā vēsta raidījums, nopludinātajos "Mossack Fonseca" dokumentos lasāms – darbinieki viens otram nodod klientu instrukcijas par to, ka legalizētie ārzonas firmu dokumenti ar kurjeru ir nosūtāmi "Rietumu bankai" Rīgā. Vairākkārt minēti darbinieki: Sergejs Ščuka, Jeļena Babenko, Ksenija Černenko. Uzsvērts arī, ka aploksnē nedrīkst būt ne vēstule, ne pavadzīme, ne jebkas cits, kas parādītu "Mossack Fonseca" saistību ar sūtījumu – tikai dokumenti.

''Rietumu bankas'' reģionālais direktors Sergejs Ščuka ir atbildējis uz vismaz vienu vēstuli par iespēju atvērt ārzonas kompānijas kontu bankā. Viņš uzskaitījis, kādi dokumenti bankai nepieciešami, un mierinājis – ja kādi dokumenti vēl nav gatavi, tos varēs nosūtīt vēlāk.

Tāpat "de facto" izpētījis, ka vairākos gadījumos "Rietumu bankai" sūtīti dokumenti par ārzonas uzņēmumiem, kuriem ir vēl kāda saistība ar Latviju. Tajos kā direktors darbojas "Laurence Pountney Ltd" – Britu Virdžīnu salu uzņēmums, kura reģistrētais aģents ir "Mossack Fonseca" vietējais birojs. Kompānijai tieši vai pastarpināti caur citiem ofšoriem pieder vai kādā brīdī ir piederējuši vismaz septiņi Latvijas uzņēmumi: "Acario", "Liberio", "Amadus", "Sarto", "Fortal", "Magsig" un "Jumi Centrum".

Vairums no tiem reģistrēti Antonijas ielas 22. nama ceturtajā dzīvoklī. Šajā juridiskajā adresē reģistrētas kopumā 92 firmas. Liela daļa no tām jau likvidētas, to saimnieciskā darbība apturēta vai pat izbeigta ar Valsts ieņēmumu dienesta lēmumiem, vēsta raidījums.

Ziņas par šo kompāniju patiesajiem dibinātājiem "Panamas dokumentos" raidījumam nav izdevies atrast.

Tiesa gan ārzonu iesaiste automātiski nenozīmē kaut ko pretlikumīgu.

"Ir skaidrs, ka ofšorus izmanto divos veidos. Gan kā legālu līdzekli, gan, protams, arī tādēļ, lai slēptu šajos ofšoros līdzekļus, lai slēptos šie patiesie labuma guvēji, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, lai veiktu nodokļu optimizāciju. Nelegālo nodokļu optimizāciju," raidījumam paudusi VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!