Foto: Shutterstock

Ar politiski nozīmīgām personām cieši saistīto personu definēšana vairāk vērsta uz pārrobežu kukuļošanas novēršanu, intervijā skaidroja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Viņš atzina, ka diemžēl Latvijā ļoti triviāli tiek uztverts jautājums par ciešajām attiecībām, un šķiet, ka tas apzināti tiek vulgarizēts un vienkāršots.

"Ciešo attiecību definīcija ir saistīta ar neformālām attiecībām un draudzības saitēm, lūk, Krievijā - čellisti, draugi no brīvās cīņas klubiem un tamlīdzīgi. Liela daļa no šī regulējuma ir vērsta uz to, lai novērstu pārrobežu kukuļošanas gadījumus un naudas plūsmas," skaidroja FKTK priekšsēdētājs. Viņš atzīmēja, ka šī tēma arī pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai jeb OECD kontekstā bija viena no lielākajām problēmām un Latvijas pusei nācās pierādīt, ka mūsu valstī saprot un kontrolē šo procesu un Latvijas sistēma spēj nobloķēt šāda veida naudas summas.

Savukārt attiecībā uz iekšzemes politiski eksponētajām personām un ar tām saistītām personām šajā gadījumā slodze ir mazāka, atzīmēja FKTK priekšsēdētājs. Viņš vērsa uzmanību, ka FKTK izdevusi skaidrojošas vadlīnijas politiski nozīmīgu personu, to ģimenes locekļu un ar tām cieši saistītu personu noskaidrošanai, izpētei un darījumu uzraudzībai. Putniņš mudina arī pašas bankas skaidrot klientiem, kāda ir politiski eksponēto personu definīcijas jēga un tam pakārtotie gadījumi, ieskaitot ciešās attiecības. Nevis atstāt to humora vai vulgāru joku līmenī. "Tam apakšā ir pilnīgi cita slodze un nozīme, tas ir nopietns jautājums," uzsvēra banku uzraugs.

FKTK ir saņemtas sūdzības par banku veikto iedzīvotāju anketēšanu, taču Putniņš atzina, ka šādas sūdzības ir vairāk saistītas ar emocijām un, lietišķi vērtējot, anketas aizpildīšana nav problēma.

Putniņš vērtēja, ka banku klienti jau labāk izprot šo anketēšanu. "Jautājums jau tiek risināts, un arī banku klienti vairāk izprot, ka tas nav nekas īpaši bīstams, un arī tiem, kas saistīti ar politiski nozīmīgām personām, ikdienas dzīvē nekas nemainās," sacīja FKTK priekšsēdētājs. Viņš atzina, ka pats galvenais ir adekvāti novērtēt sava konta apgrozījumu, kāda veida nauda kontā tiks apgrozīta, un to nepārkāpt. Bankas interese parādīsies un rīcība būs tikai tad, ja kontā parādīsies aizdomīgas darbības un darījumi, iepriekš neziņotas, nesaprotamas summas, skaidras naudas iemaksas vai kas līdzīgs. Šādā situācijā bankas pievērsīs dubultu uzmanību, tostarp veiks padziļinātu klientu izpēti.

Kā ziņots, Saeima februāra sākumā grozīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, nosakot bankām pienākumu padziļināti pārbaudīt Latvijā politiski nozīmīgu personu un ar tām saistīto personu finanses. Līdz martam par politiski nozīmīgu personu uzskatīja cilvēku, kas citā valstī ieņem nozīmīgu valsts amatu, piemēram, valsts vadītājs, parlamenta deputāts, ministrs, augstākās tiesas tiesnesis, kā arī ģimenes locekļus un ar viņu saistītās personas. Taču kopš 1.marta politiski nozīmīgu personu statuss tiek attiecināts arī uz Latvijas valsts augstākajām amatpersonām, viņu ģimenes locekļiem un cieši saistītām personām. Bankām dots laiks līdz decembra sākumam, lai jaunās likuma prasības attiecinātu uz pašreizējiem klientiem. Attiecībā uz jaunajiem klientiem prasības jāievieš no jūnija.

FKTK skaidro, ka minēto pārmaiņu galvenais mērķis ir cīņa pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, pamatā runa ir par tiem līdzekļiem, kas iegūti, izmantojot koruptīvo varu.

FKTK aicina banku klientus piedalīties anketēšanā politiski nozīmīgu personu noskaidrošanai, izpētei un darījumu uzraudzībai un atsaucīgi un godīgi atbildēt uz banku uzdotajiem jautājumiem, jo šī likuma prasība ir visas sabiedrības interesēs. FKTK uzsver, ka visa informācija, ko klients sniedz bankai, tiek izmantota tikai bankas vajadzībām, lai pildītu likumā noteiktos uzdevumus, un tā nav publiska informācija. Klientu dati var tikt nodoti citām atbildīgajām institūcijām tikai Kredītiestāžu likuma 63.pantā noteiktajos gadījumos, piemēram, izmeklēšanas gadījumos. Banku pienākums ir garantēt visu savu klientu personas, kontu, noguldījumu un darījumu noslēpumu saskaņā ar Kredītiestāžu likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!