Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielvārdes pašvaldībai ir jāpierāda, ka bijušā Lielvārdes mēra Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) parakstītais vekselis 200 miljonu eiro apmērā pašvaldībai neradīs finanšu riskus, sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš stāstīja, ka FM ir izskatījusi Lielvārdes novada pašvaldības 18.augusta atbildes vēstuli, kurā sniegta informācija par Lielvārdes novada plānotajām un veiktajām darbībām saistībā ar bijušā Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Āboliņa rīcības tiesiskumu. Starptautiskas auditorfirmas atzinumā Lielvārdes novada pašvaldībai ir sniegti vairāki ieteikumi turpmākajai rīcībai.

"Tagad Lielvārdes pašvaldībai nekavējoties ir jāveic visas iespējamās darbības, lai nodrošinātu pamatotus pierādījumus, ka Āboliņa parakstītā parādzīme 200 miljonu eiro apmērā ar kapitālsabiedrību "Riverside HK Ltd." Lielvārdes novada pašvaldībai nerada un nākotnē neradīs nekādas saistības un finanšu riskus," sacīja Jarockis.

FM pārstāvis arī informēja, ka minētā informācija pašvaldībai bija jāiesniedz FM ne vēlāk kā līdz šā gada 19.augustam. Diemžēl novada pašvaldība vēl nav sniegusi FM šādu informāciju, kā arī vēl nav veikusi auditorfirmas atzinumā ieteiktās darbības.

"Turpmāka kavēšanās ar ieteikumu ieviešanu nav pieļaujama. Tāpēc pašvaldībai nedēļas laikā jānodrošina auditorfirmas atzinumā sniegto ieteikumu izpilde, iesniedzot līdz šā gada 25.augustam apliecinošu informāciju FM," uzsvēra Jarockis.

Kā ziņots, patlaban atzinumā, ko Lielvārdes novada pašvaldība saņēmusi no SIA "Deloitte Latvia", teikts, ka Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) vienpersoniski parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, atklājis pašvaldības priekšsēdētājs Imants Balodis (V).

Balodis gan uzsvēris, ka vekselim nav juridiskā spēka, ja neuzrodas jauni fakti vai pierādījumi. Risku vai nu nav, vai arī tie ir ļoti minimāli.

Atzinums ir pārsūtīts gan Finanšu ministrijai, gan Valsts kontrolei. Vēl notiks atsevišķas tikšanās gan ar valsts iestāžu, gan ar auditoru kompānijas pārstāvjiem. Tajā pašā laikā pašvaldībai gribētos ticēt, ka vairāk nekā pusgadu ieilgušais process būs noslēdzies un tā varēs turpināt darbus, kā arī vairāk pievērsties citām, ne mazāk svarīgām novada aktualitātēm.

Kā ziņots, pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!