Foto: Shutterstock

Nepārdomāta "spēlēšanās" ar akcīzes nodokli cigarillām draud ar zaudējumiem valsts budžetam, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācija.

Vēstīts, ka vairāki Saeimas deputāti iesnieguši priekšlikumus vienam no nākamā gada valsts budžeta projekta pavadošajiem likumprojektiem, kas paredz palielināt akcīzes nodokli cigaretēm, cigarillām, smēķējamai tabakai un citiem tabakas izstrādājumiem. Deputāts Imants Parādnieks (NA) rosinājis palielināt akcīzes nodokli cigarillām.

Kā portālu "Delfi" informēja LTA, pret ierosinājumu palielināt akcīzes nodokli cigarillām – nišas produktam ar šauru patērētāju loku – iebilst mazie tirgotāji, kas tirgo specifiskus tabakas produktus, kā arī LTA un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

LTA ieskatā, pieaugot cigarillu cenai, pieaugs tabakas produktu kontrabandas apjoms un samazināsies budžeta ieņēmumi.

"Kā ierasts, brīdi pirms budžeta apstiprināšanas, klajā nāk dažādas populistiskas idejas par to, kā gūt papildu ieņēmumus valsts budžetā uz legālā biznesa rēķina," skaidroja LTA prezidents Henriks Danusēvičs. "Mums ir saprotamas mazo tirgotāju bažas par šo iniciatīvu, jo idejas virzītāji nav sapratuši plaša patēriņa produkta atšķirību no nišas produkta ar ierobežotu tirgu, par kādām ir uzskatāmas cigarillas."

"Diemžēl realitāte ir tāda, ka, krasi pieaugot cigarillu gala cenai, patērētājs izvēlēsies kontrabandas produkciju, un rezultātā ieņēmumi budžetā būs pat zemāki nekā tagad, savukārt pieaugs kontrabandas apjomi un tiks apdraudēta mazo legālo tirgotāju darbība," pārliecināts Danusēvičs.

Informācija ar skaidrojumu par akcīzes nodokļa izmaiņu negatīvajām sekām vēstules formātā ir nosūtīta arī Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), kā arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!