Foto: LETA

Deputāts Ivars Zariņš (S) vērsies Saeimas Mandātu un ētikas komisijā ar lūgumu sniegt atzinumu, kā ir jārīkojas deputātam, balsojot par budžeta priekšlikumu, kurš neatbilst tiesību aktos noteikto saistību izpildei, lai netiktu pārkāpts deputāta dotais zvērests.

Iepazīstoties ar Ministru kabineta apstiprināto un Saeimā iesniegto nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, Zariņš secinājis, ka vairākās budžeta pozīcijās ir paredzēti līdzekļi, kas nav pietiekoši likumos paredzēto saistību segšanai un pienākumu izpildei.

Piemēram, Dzelzceļa likumā noteikto valsts paredzēto saistību – "maksai par dzelzceļa infrastruktūras lietošanu" – izpildei nākamgad nepieciešams 38,6 miljoni eiro, liecina AS "Pasažieru vilciens" aplēses. Savukārt 2018. gada budžetā šo prasību izpildei iedalīti 23,87 miljoni eiro.

Zariņš aicinājis komisiju sniegt atzinumu: "Kā ir jārīkojas deputātam, balsojot par šādu budžeta priekšlikumu (kurš neatbilst tiesību aktos noteikto saistību izpildei) un ar to saistītiem priekšlikumiem (piemēram, par priekšlikumu kurš paredz atbilstošu finansējumu likumā paredzēto valsts saistību izpildei), lai netiktu pārkāpts deputāta dotais zvērests Latvijas tautai – savus pienākumus pildīt godprātīgi, pēc labākās apziņas, apņemoties ievērot Latvijas Satversmi un likumus?"

Kā liecina Saeimas Mandātu un ētikas komisijas dienas kārtība, ar deputāta iesniegumu komisijas locekļi iepazīsies otrdien, 21. novembrī.

Vēstīts, ka Saeima par nākamā gada valsts budžeta galīgajā lasījumā lems trešdien, 22. novembrī

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!