Foto: F64

Banka "Citadele" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādājusi ar peļņu 33,037 miljonu eiro apmērā, kas ir vairākkārt lielāka nekā 2017.gadā, liecina bankas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga". Savukārt bankas "Citadele" grupas peļņa pieaugusi 2,2 reizes, sasniedzot 34,846 miljonus eiro.

Bankas "Citadele" aktīvi 2018. gada 31. decembrī bija 2,33 miljardu eiro apmērā, kas ir par 8,5% jeb 215,446 miljoniem eiro mazāk nekā 2017.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 2,545 miljardi eiro. Savukārt bankas grupas aktīvi pagājušā gada beigās bija 3,052 miljardu eiro apmērā, kas ir par 7,8% jeb 259,677 miljoniem eiro mazāk nekā 2017. gada beigās.

Bankas pārstāvji norāda, ka bankas "Citadele" grupas sniegumu pērn galvenokārt sekmēja neto procentu ienākumu pieaugums no Baltijas kredītportfeļa un biznesa aktivitātes privātpersonu un mazā biznesa apkalpošanas segmentā, kā arī uzlabojumi kredītportfeļa likmēs un zemāki procentu izdevumi. Grupas neto procentu ienākumi pērn palielinājās par 10%, salīdzinot ar 2017. gadu, sasniedzot 82,6 miljonus eiro.

"2018. gada pēdējā ceturksnī mēs saglabājām fokusu uz inovatīvu produktu un pakalpojumu sniegšanu mūsu klientiem gan privātpersonu, gan uzņēmumu apkalpošanas segmentos. Lai ieviestu jaunus risinājumus un piedāvātu klientiem ērtus un aizraujošus mobilo maksājumu pakalpojumus, banka "Citadele" iegādājās 12,5% SIA "Mobilly" akciju kapitāla. Mēs veiksmīgi noslēdzām bankas "Citadele" reorganizāciju Lietuvā - tas palīdzēs ātrāk ieviest jaunus digitālos pakalpojumus mūsu Lietuvas klientiem. Atbilstoši mūsu kreditēšanas stratēģijai, īpašu uzmanību pievērsām mazo un vidējo uzņēmumu attīstības veicināšanai. 2018. gadā bankas "Citadele" grupas kredītportfelis pieauga par 5% un jaunos kredītos tika izsniegti 479 miljoni eiro," sacīja bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Pēc bankas finanšu pārskatā minētā, bankas "Citadele" grupas kredītportfeļa apmēra pieaugumu sekmēja biznesa aktivitātes privātpersonu un mazā biznesa apkalpošanas segmentā - salīdzinājumā ar 2017. gadu neto procentu ienākumi šajos segmentos palielinājās par attiecīgi 16% un 6%. Gada laikā grupas kredītportfelis privātpersonu un mazā biznesa segmentos palielinājās par vairāk nekā 10%. Korporatīvo klientu segmentā neto procentu ienākumi palielinājās par 2%, neskatoties uz 5% samazinājumu segmenta kredītportfeļa apmērā. Kopējais bankas grupas kredītportfelis pērn palielinājās par 65 miljoniem eiro.

Savukārt bankas "Citadele" piesaistītie noguldījumi atbilstoši koncerna riska mazināšanas plānam samazinājās par 9% - līdz 2,645 miljoniem eiro.

Tāpat pārskatā minēts, ka bankas koncerna neto komisijas naudas ienākumi 2018.gadā bija 32 miljoni eiro, kas ir par 7% mazāk nekā 2017. gadā. Neto komisijas naudas ienākumu samazinājums galvenokārt saistīts ar koncerna riska mazināšanas pasākumiem, kas negatīvi ietekmēja kapitāla pārvaldīšanas segmentu un ar SIA "CBL Cash Logistics" meitasuzņēmuma pārdošanu 2017.gadā. Šo samazinājumu pērn daļēji kompensēja ieņēmumu palielināšanās no maksājumu karšu biznesa.

Bankas finanšu pārskatā arī minēts, ka 2018. gadā bankai "Citadele" tika veikts neatkarīgs ārējais audits noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) jomā. "Tajā tika atzīmēts, ka banka ir ieviesusi vadošās prakses, kas atkārtoti apliecina tās līdera pozīciju AML atbilstības jomā Baltijas reģionā," piebilsts pārskatā.

2017. gadā banka "Citadele" strādāja ar peļņu 1,257 miljonu eiro apmērā, bet bankas grupas peļņa bija 15,963 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2018. gada septembra beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!