Foto: LETA

Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums "Balticovo" aizvadīto gadu noslēdzis ar apmēram 49 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir neliels apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, pastāstīja "Balticovo" padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze.

Pēc aģentūras LETA aplēsēm uzņēmuma apgrozījums pērn samazinājās par apmēram 7%.

"Pagājušogad bija neliels apgrozījuma kritums saistībā ar tirgus konjuktūru, situāciju graudu biržā. Graudi palika ievērojami dārgāki, jo pagājušogad bija sliktāka raža ne tikai pie mums Latvijā, bet Eiropā un pasaulē, tāpēc graudiem kāpa cena," sacīja Grimze, norādot, ka arī graudu cenas Latvijā kāpa un graudi ir lielākā "Balticovo" izmaksu pozīcija, jo 70% no vistu barības veido graudi. Minēto apstākļu dēļ pērn kritusies arī "Balticovo" peļņa.

Komentējot šā gada perspektīvas, viņš norādīja, ka finanšu rezultātus ietekmē ne tikai graudu cenas, kas patlaban ir stabilas, bet arī olu cenas pasaules biržā. No tām ir atkarīgi arī "Balticovo" finanšu rezultāti - ja olu cenas ir augstas, "Balticovo" var palielināt apgrozījumu un peļņu, kuru tālāk investēt attīstībā. Patlaban esot grūti spriest, kādas būs olu cenas turpmākajos gada mēnešos.

Vienlaikus Grimze pieļāva, ka arī šogad "Balticovo" apgrozījums būs nedaudz zemāks nekā pagājušogad. Tāpat prognozējams peļņas kritums. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Balticovo" ir apņēmības pilns turpināt attīstīties. "Mēs ar savas produkcijas kvalitāti un ražošanas apmēru esam konkurētspējīgi tirgū, varam tur dzīvot un strādāt," viņš sacīja, norādot, ka arī pats ir apņēmības pilns vēl kādu laiku, teiksim, gadus piecus saglabāt "Balticovo" vadības grožus un strādāt, neraugoties uz iespēju doties pensijā.

Jau ziņots, ka "Balticovo" apgrozījums 2017. gadā bija 52,3 miljoni eiro, kas ir par 17,3% vairāk nekā 2016. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, kas ir četras reizes lielāka nekā 2016. gadā. Savukārt uzņēmuma 2018. gada auditētie finanšu dati vēl nav publiskoti.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju. "Balticovo" ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas. Produkcija tiek eksportēta uz Eiropas valstīm, to skaitā citām Baltijas valstīm, Skandināvijas valstīm, Vāciju, Nīderlandi, Beļģiju, Austriju, Franciju, Itāliju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju, Rumāniju un Bulgāriju, kā arī uz Ziemeļameriku, Japānu, Vidusāziju, Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!