Foto: Reuters/Scanpix
Būtiski samazinājies nelegālo cigarešu īpatsvars Latvijā, liecina jaunākais "Nielsen" tukšo cigarešu paciņu pētījums. 2019. gada otrajā ceturksnī cigarešu bez Latvijas akcīzes markām īpatsvars veido 16,2% - tas ir zemākais līmenis kopš 2010. gada, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā.

Saskaņā ar "Nielsen" agrāk veiktajiem tirgus pētījumiem vairāk nekā 20% Latvijā patērēto cigarešu bija bez Latvijas akcīzes nodokļa markām. Taču šī gada 2. ceturkšņa rādītāji skaidri atspoguļo legālā tabakas tirgus stabilizāciju, norāda VID.

VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls paudis, ka tas ir likumsakarīgs rezultāts, kas panākts ar muitas dienesta mērķtiecīgu darbu, lai ierobežotu tabakas izstrādājumu un citu preču kontrabandu, kā arī mazinātu nelegālā cigarešu tirgus turpmākā pieauguma riskus.

"Nav noslēpums, ka tieši tabakas izstrādājumu kontrabanda vienmēr ir bijusi kontrabandas preču saraksta augšgalā, jo ievērojamā cigarešu cenu atšķirība Krievijā, Baltkrievijā un Eiropas Savienības valstīs un attiecīgi iespējamā kontrabandistu peļņa ir pietiekami spēcīgs vilinājums, lai mēģinātu nelegāli ievest cigaretes Latvijā," skaidrojis Zukuls.

2019. gada pirmajā pusgadā VID ir izņēmis 97,66 miljonus tabakas izstrādājumu, tai skaitā 29 miljonus cigarešu un vairāk nekā 48 000 kilogramus tabakas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!