Foto: Publicitātes attēli
Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds (3SIIF) ceturtdien, 27. februārī, Rīgā notiekošajā konferencē medijiem pauda, ka izveidots, lai Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā atbalstītu transporta, enerģētikas un digitālās infrastruktūras projektus. Sagaidāms, ka fonda apjoms būs trīs līdz pieci miljardi eiro.

Kā ceturtdien pavēstīja fonda pārstāvji, trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds ir kopīga 12 valstu (tās, kas atrodas starp Baltijas, Melno un Adrijas jūrām) nacionālo attīstības institūciju iniciatīva ar mērķi atbalstīt dažādu transporta, enerģētikas un digitālās infrastruktūras projektu ieviešanu visā reģionā, tostarp Latvijā.

"Finanšu instruments papildina dalībvalstu un ES finansējumu, taču tā darbība balstās uz komerciāliem principiem," pauda fonda uzraudzības padomes prezidente Beata Dašinska-Muzička, uzsverot, ka reģionam ir liels ekonomisks potenciāls ne tikai kā katrai valstij atsevišķi, bet kā reģionam kopumā. "Kopumā tie ir 111 miljoni cilvēku – šīs ir balsis, kuras nedrīkst ignorēt, jo mēs esam viena ceturtā daļa no visas ES," viņa teica.

Viņa norādīja, ka fonda mērķis ir atbalstīt dažādu infrastruktūras projektu ieviešanu transporta, enerģētikas un digitālajā nozarēs visā reģionā, tai skaitā Latvijā. "Ieguldījumi transporta projektos veicinās tirdzniecību reģionā, savukārt nodrošinot labāku enerģijas infrastruktūras savienojamību no ziemeļiem uz dienvidiem, tiks uzlabota drošība. Mums kopīgi ir jāstiprina reģiona konkurētspēja, jo tikai tā varam sasniegt vienotu un ilgtspējīgi attīstītu ES," sacīja Dašinska-Muzička.

Nodomu protokolu par fonda izveidi 2018. gada septembrī parakstīja sešu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu attīstības institūciju pārstāvji. Infrastruktūras projektiem piešķirto finansējumu nenoteiks tas, kādas ir katras valsts ieguldījums fondā. Taču tiek uzsvērts, ka tā kā Lielbritānija ir nolēmusi izstāties no ES, finansējuma atbalsts ES valstīm paliks mazāks.

Kā stāstīja "Altum" valdes priekšsēdētājs un 3SIIF uzraudzības padomes loceklis Reinis Bērziņš, jau šobrīd liela mēroga Latvijas projekti var pretendēt uz 3SIIF līdzekļiem. Fonds papildot esošās finansējuma iespējas. "Tas var palīdzēt katalizēt esošus un jaunus infrastruktūras projektus transporta, enerģētikas un digitalizācijas jomās. Mūsu pieredze ļauj iesaistīties projektu sākotnējā novērtēšanā, lai tos tālāk nodotu pasaules līmeņa investīciju fondu rīcībā," stāstīja Bērziņš.

Fonda dibinātāji, Polijas attīstības banka "BKG" un Rumānijas "Exim Bank" jau apsolījuši vairāk nekā pusmiljardu eiro. Tiek prognozēts, ka 3SIIF finansēšanas resursi nāks no citu Trīs jūru valstu institūcijām un citiem investoriem visā pasaulē.

Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonds ir politiskās platformas – Trīs jūru iniciatīvas – ekonomiskā dimensija. Fonds papildina un stiprina atsevišķu Trīs jūru valstu un Eiropas Savienības finanšu instrumentu kapitāla pielietošanu. Tā ir komerciāla un tirgus virzīta iniciatīva, kas garantēs diversificētas investīcijas un pievilcīgu atdevi investoriem.

Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstis, kas apliecinājušas savu politisko gribu un gatavību stiprināt savu un reģiona konkurētspēju, ir Latvija, Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Šīs valstis aizņem 30% no kopējās Eiropas Savienības (ES) teritorijas, un tās apdzīvo 111 miljoni iedzīvotāji jeb 25% no kopējās ES populācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!