Foto: LETA
"Rietumu banka" pērn dividendēs izmaksājusi 174,0 miljonus eiro par iepriekšējo periodu, liecina bankas auditētais gada pārskats. Savukārt 2018. gadā dividendēs izmaksāti 12,7 miljoni eiro.

2019. gadā bankas peļņa bija 18,4 miljoni eiro, 2018. gadā – 21,5 miljoni eiro. Kopumā banka pēdējos sešos gados (kopš 2014. gada) nopelnījusi gandrīz 300 miljonus eiro. Bankas aktīvi uz pērnā gada 31. decembri palielinājās līdz 1,7 miljardiem eiro, līdz ar to tā ir piektā lielākā banka Latvijā pēc aktīvu apmēra.

Jāpievērš uzmanību, ka bankas auditoru "BDO" ziņojums par tās 2019. gada pārskatu liecina par apstākļu uzsvērumu. 2017. gada 6. jūlijā Francijas tiesa savā pirmās instances spriedumā atzina banku par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā vainu pastiprinošos apstākļos un tai tika uzlikts pienākums samaksāt soda naudu 80 miljonu eiro apmērā krimināllietas ietvaros, kā arī solidāri ar pārējiem apsūdzētajiem samaksāt kompensāciju Francijai par izdevumiem un zaudējumiem 10,1 miljona eiro apmērā. Gan banka, gan apsūdzības uzturētājs ir iesnieguši apelācijas prasības pret pirmās instances tiesas spriedumu. Nākamā tiesas sēde ir noteikta 2020. gada 18., 19. un 20. maijā.

Auditori pievērš uzmanību

Tāpat auditori ir norādījuši, ka 2019. gada 31. decembrī 33% bankas kredītu un prasību pret klientiem (pēc to bruto vērtības) klasificēti kā problemātiski (2018. gada decembrī 35%). Turklāt 60% kredītu (pēc to neto uzskaites vērtības) izsniegti klientiem, kuri atrodas un darbojas ārpus Latvijas (2018. gada decembrī 64%). "BDO" vērtē, ka šie faktori norāda uz paaugstinātu revīzijas risku attiecībā uz kredītu iespējamā vērtības pazeminājumu novērtēšanu.

Uz portāla "Delfi" jautājumu, vai banka plāno kādas darbības saistībā ar auditoru atzinumu, vairāk nekā triju nedēļu laikā līdz raksta publicēšanas brīdim banka nesniedza atbildi.

Koncerna kopējais pašu kapitāls pērnā gada 31. decembrī bija 324 miljoni eiro, savukārt pirmā līmeņa un kopējā kapitāla pietiekamības rādītāji bija attiecīgi 20,34% un 22,48%.

Pērn banka ir norīkojusi "KPMG Baltics", lai veiktu "Navigant" audita konstatēto trūkumu analīzi par atbilstību ASV likumdošanai un prasībām, kas tika veiktas iepriekš (2016. gadā). Šīs starpības analīzes mērķis bija salīdzināt bankas veiktās darbības, kā norādīts rīcības plānā, un revīzijas ieteikumus, lai novērstu atklātās nepilnības ar ASV normatīvo aktu prasībām un nozares labāku praksi. Neviens novērojums nav novērtēts kā "nozīmīgs" vai "kritisks", norādīts bankas gada pārskatā.

Neskaidras vides rezultātā reģionā banka ir ievērojami samazinājusi komerciālās kreditēšanas aktivitātes NVS valstīs, un šobrīd ir aktivizējusies vidēja un liela mēroga uzņēmumu kreditēšanā Baltijas valstīs. Banka koncentrējās uz lielu kreditēšanas projektu koncentrācijas risku samazināšanu. Tā rezultātā kredītportfelis tika diversificēts, sadalot portfeli vairākos vidēja lieluma aizdevumos, nevis koncentrējot to uz mazāka daudzuma lieliem aizdevumiem. Kredītu portfeļa apjoms 2019. gadā ir stabilizējies, norādīts gada pārskatā. Aizdevumi un citas prasības pret klientiem bija 585 miljoni eiro, uzrādot nelielu samazinājumu salīdzinājumā ar 2018. gada apjomu (618 miljonu eiro). Šogad banka plāno mērenu portfeļa pieaugumu.

Saistībā ar "Rietumu banku" FKTK apstiprināja portālam "Delfi", ka nedrīkst komentēt informāciju par atsevišķu tirgus dalībnieku. Vienlaikus iestāde darīja zināmu, ka FKTK Kredītriska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi paredz papildu prasības kredītiestādēm, kurām ir paaugstināts ienākumus nenesošo kredītu īpatsvars. Kredītriska līmenis un tā pārvaldīšanas kvalitāte tiek ņemti vērā ikgadējā uzraudzības pārbaudes un novērtējuma procesā, kura rezultātā tiek pieņemts lēmums par identificēto risku mazināšanai vai ierobežošanai neciešamo pasākumu piemērošanu.

Jāatgādina, ka FKTK 2019. gada 24. maijā ierosināja pret banku administratīvu lietu par MK noteikumu Nr. 674 "Noteikumi par neparastu darījuma rādītāju sarakstu un iesniegšanas kārtību" 5.5. punktā noteikto prasību pārkāpumu. Banka risina sarunas ar FKTK par Administratīvā līguma noslēgšanu administratīvajā lietā. 2019. gada 31. decembrī banka nebija izveidojusi uzkrājumus, jo tās vadība ir pārliecināta, ka soda gadījumā tā lielums būtiski neietekmētu finanšu pārskatus.

Būtiskas dividendes

"Rietumu banka" pērn dividendēs izmaksājusi 174,0 miljonus eiro par iepriekšējo periodu, liecina bankas auditētais gada pārskats. Savukārt 2018. gadā dividendēs izmaksāti 12,7 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sagaida, ka kredītiestādes pat gadījumos, kad tās ievēro visas regulējošās prasības, ieskaitot to, ka nodrošina tai Kredītiestāžu likumā noteikto kopējo kapitāla rezervju prasību, un ievēros visas regulējošās prasības arī pēc dividenžu izmaksas, pārskatīs tās dividenžu izmaksas politiku un pašreizējos apstākļos saistībā ar Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību un ekonomiku atturēsies no dividenžu izmaksas ar mērķi turpināt nodrošināt kreditēšanu, kā arī nodrošināt iespējamo zaudējumu absorbēšanu nākotnē. Kredītiestādēm, kuras nevar ievērot šo ieteikumu, jo tās uzskata dividenžu izmaksu par juridiski saistošu, FKTK jāpaskaidro šādas rīcības iemesli un pēc tam attiecīgi tikts lemts par tālāko rīcību.

Uz portāla "Delfi" jautājumu, vai saistībā ar FKTK ieteikumiem un Covid-19 krīzi banka šogad plāno sadalīt peļņu un izmaksāt dividendes, vairāk nekā triju nedēļu laikā līdz raksta publicēšanas brīdim banka nesniedza atbildi.

"Rietumu bankas" patiesie labuma guvēji ir Leonids Esterkins caur SIA "Esterkin Family Investments" un īru miljardieris Dermots Desmonds (Dermot Fachtna Desmond) caur Maltā reģistrētajiem uzņēmumiem "Ganado Trustees & Fiduciaries Limited" un "Boswell (International) Consulting Limited", liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!