Foto: Publicitātes foto

Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācija (LĪVA) uzskata, ka Valsts zemes dienests uz Ministru kabineta 2020. gada 18. februāra noteikumu Nr. 103 "Kadastrālās vērtēšanas noteikumi" pamata ir radījis tādu jauno kadastrālo vērtību projektu, kas ir kļūdains, nepareizs pēc būtības un var radīt zaudējumus nekustamo īpašumu nozarei un tautsaimniecībai kopumā, informē Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilis Žuromskis.

Šo iemeslu dēļ asociācija neatbalsta Valsts zemes dienesta izsludināto MK noteikumu projektā "Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2022., 2023., 2024. un 2025. gadam" paredzētās vērtības, uzskatot tās par neatbilstošām Latvijas standartā "Īpašumu vērtēšana LVS 401" definētajai tirgus vērtībai, kā arī nekustamā īpašuma tirgus cenu līmenim. Turklāt LĪVA pilnībā norobežojas no jebkādas atbildības par sekām, ko Latvijas tautsaimniecībai un nekustamā īpašuma nozarē radīs šī normatīvā akta rezultātā noteiktās kadastrālās vērtības.

Tāpat asociācija aicina Latvijas nekustamā īpašuma īpašniekus un lietotājus pievērst uzmanību Valsts zemes dienesta portālā "Kadastrs.lv" (atverot saskarni un ievadot sava īpašuma adresi vai kadastra numuru) īpašuma projektētajai kadastrālajai vērtībai no 2022. gada un izvērtēt tās atbilstību reālai tirgus situācijai. Piemēram, par veiktajiem sertificētu nekustamā īpašuma vērtētāju novērtējumiem, jau notikuša darījuma cenai vai potenciāli iespējamai darījuma cenai.

Savu viedokli par īpašuma kadastrālās vērtības izmaiņu pamatojumu Valsts zemes dienesta izsludinātās sabiedrības līdzdalības MK noteikumu projekta "Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2022., 2023., 2024. un 2025. gadam" apspriešanas ietvaros var izteikt līdz 2020. gada 28. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!