Foto: Reuters/Scanpix

Eiropai jāgatavojas ieviest digitālu eiro, lai iedzīvotājiem nākotnē būtu pieejama nauda arī strauji mainīgajā digitālajā vidē, piektdien paziņoja Eiropas Centrālā banka.

"Mums jābūt gataviem emitēt digitālu eiro, tiklīdz pēc tā radīsies nepieciešamība," norādījis ECB valdes loceklis Fabio Panetta, piebilstot, ka ECB laicīgi jāgatavojas šim brīdim.

ECB publicētā pētījumā teikts, ka digitālais eiro nepieciešams gadījumos, kad būtiski samazināsies cilvēku izmantotās skaidrās naudas apjomi; ja citas elektronisko maksājumu formas nebūs pieejamas vai arī strauju popularitāti gūs ārvalstu digitālā valūta.

Centrālās bankas pārstāvji norādījuši, ka Eirosistēmai par šī lēmuma virzību tālāk būtu jālemj līdz nākamā gada vidum.

Tomēr, spriežot par digitālā eiro ieviešanu, Eirosistēmai vēl jāizvērtē nozīmīgi riski, kas ar to saistās, piemēram, potenciālie kiberriski, privātuma tiesības, kā arī, vai, centrālajai bankai ieviešot digitālo valūtu, būs nepieciešams ievākt sensitīvu informāciju par lietotājiem, raksta "Business Insider".

Jau iepriekš vairāku nozīmīgu pasaules centrālo banku vadītāji ir izteikušies par nepieciešamību nākotnē ieviest digitālo valūtu. Kā raksta "The Guardian", Ķīnas centrālā banka šogad jau sākusi izmēģināt digitālo valūtu četrās valsts lielākajās pilsētās, un arī Zviedrijas "Riksbank" jau vairākus mēnešus testē kronas elektronisko formu.

Savukārt ASV Federālo Rezervju sistēma, Anglijas Banka un Japānas Banka pagaidām piesardzīgi skatās uz digitālās valūtas ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!