Foto: Shutterstock
Ja bankas līdz gada beigām turpinās atlaist darbiniekus tādā pašā tempā, kā iepriekšējos mēnešos, atlaisto darbinieku skaits pasaulē varētu sasniegt augstāko līmeni pēdējo piecu gadu laikā, liecina "Bloomberg" aplēses.

Jau pērn kredītiestādes visā pasaulē kopumā atlaida 80 tūkstošus darbinieku, un šajā gadā jau bankas paziņojušas par 63,78 tūkstošu darbinieku atlaišanu, taču šis skaits visdrīzāk būs lielāks un varētu pārsniegt pērnā gada rādītāju, lēš "Bloomberg" eksperti.

Par darbinieku atlaišanu paziņojuši vairāk nekā 30 aizdevēji – gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā, gan Āzijā, gan Āfrikā. Tomēr kopējais atlaisto darbinieku skaits, visticamāk, būs lielāks, jo daudzas bankas neatklāj plānus atlaist darbiniekus, pirms tas noticis. Darbinieku skaita samazināšanu bankas pamato ar nepieciešamību būtiski mazināt izdevumus, jo pandēmijas dēļ sarūk banku ienākumi, bet prasības kļūst striktākas un to ieviešanai jāatvēl aizvien vairāk līdzekļu. Tāpat daļa ikdienas darbību tiek aizstāta ar digitālajiem risinājumiem.

Kopš 2014.gada sākuma pasaulē bankas atlaidušas aptuveni pusmiljonu darbinieku. Piemēram, līdz jūnija beigām ASV lielākā banka "JPMorgan Chase" kopumā atbrīvojusies no 256,7 tūkstošiem darbinieku.

Eiropas bankas, kas no 2008.gada finanšu krīzes nespēja atgūties tik ātri kā ASV strādājošie konkurenti, veido lielāko daļu šajā gadā atlaisto darbinieku skaitā. Piemēram, "HSBC" februārī paziņojusi, ka samazinās savu darbinieku skaitu par 35 tūkstošiem, jo plāno samazināt izmaksas par 4,5 miljardiem ASV dolāru.

Jāpiebilst, ka situācija darba tirgū atlaistajiem banku darbiniekiem nav labvēlīga, un vakanču skaits šajā nozarē pēdējā laikā ir būtiski sarucis, piebilst "Bloomberg" eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!