Foto: DELFI

"Latvijai naudas ir tik daudz, kā nekad nav bijis," pirms kāda laika teicis premjers Krišjānis Kariņš, taču valsts parāda kāpums šajā gadā liecina par pretējo. Latvijas valsts parāds šogad jau pieaudzis par vairāk nekā diviem miljardiem eiro, un pandēmija likusi aizņēmumus kāpināt straujāk, nekā iepriekš tika prognozēts.

Kaut arī pēdējā laikā izdevies aizņemties ar vēsturiski zemām likmēm, jāatceras, ka visiem kopā šis aizņēmums reiz būs jāatdod, atgādina eksperti. Latvijas parāds uz citu valstu fona patlaban neizskatās slikti, tomēr jautājums, vai pievilcīgāka investoriem nākotnē varētu būt mazāka valsts ar mazāku parāda līmeni vai lielāka, "stabilāka" valsts ar divreiz augstāku parāda līmeni.

Pienāks diena, kad jāmaksā

Gan ārvalstu, gan Latvijas ekonomisti uzsver, ka tēriņi šajā brīdī ir nepieciešami, taču tie jāveic pārdomāti, nevar ar vienu aizdevumu lāpīt otru, līdz brīdim, kad vairs nav skaidrs, kā šo aizdevumu atdot. Tādēļ aizņemtā nauda būtu jāiegulda tādos instrumentos, kas nākotnē radīs papildu pievienoto vērtību ekonomikai, kas rezultēsies spējā pēc iespējas ātrāk atmaksāt aizņemtos līdzekļus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!