Foto: Pixabay

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi Latvijas uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu atbalsta programmu, tādēļ jau nākamnedēļ tiks izmaksāti pirmie līdzekļi uzņēmējiem, preses konferencē par jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem, sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

EM, strādājot kopā ar FM, turpinās dīkstāves pabalstu un apgrozāmo līdzekļu programmas. Kopumā apgrozāmo līdzekļu subsīdijām no budžeta paredzēti 70,8 miljoni eiro.

Papildus uzņēmējiem būs pieejamas "Altum" programmas – valdība apstiprinājusi, ka tās būs pieejamas arī nākamajā gadā, savukārt programmas, kurās līdzekļi, izsmelti, tiks papildinātas un turpinās darboties, uzsvēra Vitenbergs.

Programma tika apstiprināta saskaņā ar pagaidu regulējumu valsts atbalsta pasākumiem. Atbalsts tiks piešķirts tiešo dotāciju veidā un segs 30% no saņēmēja bruto algām 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī.

Programma būs pieejama uzņēmumiem, kas darbojas visās nozarēs, izņemot lauksaimniecības produktu primāros ražotājus, valsts uzņēmumus un finanšu iestādes. Lai varētu pretendēt uz atbalstu, uzņēmumiem jāatbilst šādiem nosacījumiem:

1) apgrozījuma samazinājums par vismaz 20% 2020. gada novembrī vai decembrī salīdzinājumā ar vidējo apgrozījumu 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, kā arī

2) apgrozījuma samazinājums par vismaz 30% salīdzinājumā ar attiecīgi 2019. gada novembra vai decembra apgrozījumu. Pasākuma mērķis ir palīdzēt saņēmējiem novērst apgrozāmā kapitāla samazināšanos koronavīrusa otrā viļņa apstākļos. Komisija konstatēja, ka Latvijas programma atbilst ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Konkrēti, pirmkārt, atbalsts nepārsniegs 120 000 eiro uzņēmumiem, kas darbojas zvejniecības un akvakultūras nozarē, un 800 000 eiro uzņēmumiem, kas darbojas visās pārējās nozarēs. Otrkārt, atbalsts tiks piešķirts līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Komisija secināja, ka pasākums ir vajadzīgs, piemērots un samērīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus Latvijas ekonomikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!