Foto: Pexels

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu piešķirt uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai papildu 240 miljonus eiro.

Tādējādi kopējais uzņēmumiem piešķirtā atbalsta apmērs pandēmijas laikā sasniedz 778,8 miljonus eiro.

Atbalstu varēs saņemt uzņēmums, kas reģistrēts VID kā nodokļu maksātājs un atbilst vienam no šādiem nosacījumiem:
1) atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2021.gada jūlijā, augustā un septembrī kopā, un atbalsta perioda mēnesī apgrozījums krities vismaz par 30 %, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. vai 2020. gada atbilstošajā mēnesī un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai;

2) uzņēmums reģistrēts VID kā nodokļu maksātājs pēc 2021. gada 1. janvāra un atbalsta perioda mēnesī tā apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2021. gada jūlijā, augustā un septembrī kopā un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem;

3) atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. gada atbilstošajā kalendāra mēnesī un apgrozījums 2021. gadā vismaz trīs mēnešus ir pārsniedzis 10% no 2019. gada atbilstošā kalendāra mēneša apgrozījuma un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem.

Noteikumi paredz, ka atbalstu nosaka 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas (tai skaitā arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) kopsummas, par kuru aprēķināti darba algas nodokļi 2021. gada jūlijā, augustā un septembrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro katrā atbalsta perioda mēnesī atsevišķi, un kopējā atbalsta summa nepārsniedz 1 800 000 eiro saistītu personu grupai.

Atbalstu var saņemt sekojoši uzņēmumi:

1) tāds uzņēmums, kas atbilst sīkā (mikro), mazā un vidējā uzņēmuma definīcijai;

2) atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2021. gada jūlijā, augustā un septembrī kopā, un atbalsta perioda mēnesī apgrozījums krities vismaz par 30 %, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. vai 2020. gada atbilstošajā mēnesī un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai;

3) uzņēmums reģistrēts Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs pēc 2021. gada 1. janvāra un atbalsta perioda mēnesī tā apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2021. gada jūlijā, augustā un septembrī kopā un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem;

4) atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. gada atbilstošajā kalendāra mēnesī un apgrozījums 2021. gadā vismaz trīs mēnešus ir pārsniedzis 10 % no 2019. gada atbilstošā kalendāra mēneša apgrozījuma un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem.

Noteikts, ka atbalstu nevar izlietot:

1. ieguldījumu veikšanai (pamatlīdzekļos, kas netiek izmantoti uzņēmuma primārās darbības nodrošināšanā, luksusa preču iegādei, uzkrājumu veidošanai cēlmetālos, un citu vērtību iegādei, kas ir uzskatāmi par likvīdiem ieguldījumu objektiem), ka nav vērsta uz uzņēmuma nepārtrauktas darbības turpināšanu un likviditātes problēmu risināšanu;
2. bioloģiskajos aktīvos;
3. ilgtermiņa finanšu ieguldījumos;
4. darījumos ar atvasinātajiem finanšu instrumentiem aizdevumu izsniegšanai vai ieguldījumu veikšanai;
5. dividendēm;
6. ar saimniecisko darbību nesaistītai izdevumu segšanai;
7. nākamo periodu maksājumu veikšanai, izņemot, ja uzņēmums var pierādīt, ka iepriekš ir saņēmis līdzīgus rēķinus (piemēram, ja uzņēmums maksā rēķinu pieļautā atbalsta izlietošanas perioda ietvaros par gadu vai kādu citu periodu uz priekšu, un tāds rēķins ir saņemts arī iepriekš).

Šoreiz atbalsts netiks sniegts par darbību tādās nozarēs kā lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība, ieguves rūpniecība un karjera izstrāde, apstrādes rūpniecība, elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, ūdens apgāde, atkritumu apsaimniekošana un sanācija, būvniecība, izdevējdarbība, telekomunikācija, datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības, informācijas pakalpojumi.

Tāpat atbalstam nekvalificēsies nodokļu maksātāji, kas strādā arī šajās nozarēs - finanšu un apdrošināšanas darbības, darbspēka un nodrošināšana ar personālu, ainavu veidošanas un uzturēšanas darbības, kombinētie biroju administratīvie pakalpojumi, kopēšana, dokumentu sagatavošana un citas specializētās biroju palīgdarbības, informācijas zvanu centru darbība, valsts pārvalde un aizsardzība, azartspēles un derības, kā arī sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs iepriekš uzsvēra, ka atbalsts tiks fokusēts uz nozarēm, kuras "lokdauna" laikā nevar strādāt. Atbalstam šoreiz nevarēs kvalificēties nozares, kas patlaban nav ierobežotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!