Foto: Publicitātes foto

Apdrošināšanas sabiedrības AAS "Balta" ("PZU" grupa) lielākās izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības 2021. gadā saistītas ar ugunsnelaimēm, kas postījušas ēkas, iedzīvi, iekārtas un dārgu tehniku. Desmit lielākie atlīdzību gadījumi kopā izmaksājuši 4,5 miljonus eiro, un astoņi no tiem saistīti tieši ar ugunsnelaimēm. Kopumā apdrošinātāja izmaksātā atlīdzību summa (bruto) pērn ir sasniegusi 64 miljonus eiro.

Lielākie aizvadītā gada atlīdzību gadījumi saistīti ar ugunsgrēkos cietušām ēkām un iekārtām. Vienu no pēdējo gadu lielākajām atlīdzībām nozarē "Balta" izmaksājusi SIA "Nygaard International" par 2020. gadā ugunsgrēkā nopostīto cūku fermas "Apriķi Bacon" kompleksu – teju 360 tūkst. eiro par ražošanas iekārtām un 1,87 miljonus eiro par nodegušajiem ēku korpusiem. Gandrīz miljonu eiro sasniegusi atlīdzība kādai citai juridiskai personai par ugunsgrēkā bojātām ēkām, bet lielāko atlīdzību TOP 3 noslēdz gadījums, kad, veicot meža darbus, aizdegusies un pilnībā nodegusi dārga mežapstrādes tehnika, izmaksājot 230 tūkst. eiro.

Starp desmit lielākajiem atlīdzību gadījumiem ir arī trīs atlīdzības par ugunsgrēkos nopostītām dzīvojamām ēkām, un zaudējumi svārstās no 100 līdz 200 tūkstošiem eiro par katru gadījumu. Biežākais nelaimes gadījumu cēlonis ir elektroinstalācijas bojājumu rezultātā izraisīts īssavienojums, taču, kā norāda apdrošināšanas eksperti, ugunsgrēku cēloņi mēdz būt dažādi – gan apkures sistēmu bojājumi, gan vienkārša neuzmanība.

"Nozarē ugunsgrēks ir postošākais risks, kas notiek salīdzinoši reti, bet pārsvarā nes vislielākos zaudējumus. Pozitīvi vērtējams tas, ka arvien vairāk cilvēku sāk domāt par īpašuma apdrošināšanu – tas nozīmē, ka sākam apzināties vērtību tam, kas mums pieder, un uzņemties atbildību, nepaļaujoties uz naivu cerību, ka "ar mani jau nekas nenotiks". Tajā pašā laikā Latvijā salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm neapdrošinātā īpašuma īpatsvars joprojām ir ļoti augsts, un visretāk tiek apdrošināti dzīvokļi," raksturo AAS "Balta" Apdrošināšanas atlīdzību direktors Ingus Savickis

Līdzās ugunsnelaimēm lielākos zaudējumus nesuši arī cita rakstura negadījumi: kravas transportlīdzekļa sadursme ar vilcienu, pilnībā iznīcinot vienu tā vagonu, garantiju apdrošināšana par nekvalitatīvu būvdarbu veikšanu vai saistību neizpildi, ūdens noplūdes radīti bojājumi ēkai. Nevienā no šiem gadījumiem atlīdzība nav bijusi mazāka par 100 tūkst. eiro.

Pērn ir novērojams īpaši straujš atlīdzību pieaugums attiecībā uz ūdens noplūdēm īpašumā gan skaita, gan vidējās izmaksas lieluma ziņā. Ar šo risku saistīto atlīdzības pieteikumu skaits, ko 2021. gadā saņēmusi "Balta", bija teju 200 mēnesī, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš.

Kā norāda apdrošinātājs, ūdens noplūžu, kas ir visbiežākais nekustamā īpašuma bojājumu iemesls, kontekstā jārunā par būvniecības nozares inflāciju. Izmaksas par remontdarbiem aug strauji, pērn – vidēji par 18%, un Ingus Savickis norāda – būvniecības inflācija skar arī tos, kas neko nebūvē.

Patlaban atjaunot dzīvojamo ēku par mazāk nekā 1000 eiro kvadrātmetrā ir gandrīz neiespējami. Lai pilnībā pasargātu savu mājokli, "Balta" aicina, apdrošinot īpašumu, veikt nelielu pašvērtējumu par atjaunojuma vērtībām, kur vēsturiskās izmaksas tiek palielinātas par celtniecības inflāciju, kā arī ieklausīties apdrošinātāju ieteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!