Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālā banka varētu beigt savu monetārās stimulēšanas programmu ātrāk, nekā plānots, taču diez vai tā paaugstinās bāzes likmi jūlijā, kā patlaban prognozē daudzi investori, aģentūrai "Reuters" sacījis ECB pārstāvis un Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Patlaban investoru uzmanība ir vērsta uz ECB, gaidot pirmo likmju paaugstināšanu vairāk nekā desmit gadu laikā. Pagājušajā ceturtdienā ECB vadītāja Kristīne Lagarda pavēra durvis šim solim, un atzina, ka palielinās inflācijas riski.

Taču Kazāks argumentēja pret likmju pieaugumu jūlijā, jo tas nozīmētu, ka ECB līdz šim datumam pilnīgi jāpabeidz obligāciju iegādes programma.

"Jūlijs nozīmētu ārkārtīgi un neticami strauju samazinājuma tempu," viņš uzsvēris. "Taču kopumā pašreizējā situācijā konkrēta mēneša minēšana būtu pārāk priekšlaicīga," viņš piebildis.

ECB jau ilgu laiku uzsver, ka beigs obligāciju iegādi "īsi pirms" noguldījumu likmes palielināšanas no pašreizējā mīnus 0,5% līmeņa, un gan Lagarda, gan kolēģi šo apņemšanos pēdējā laikā ir apstiprinājuši.

Patlaban aktīvu iegādes programma noteikta līdz oktobrim, taču dažādi avoti "Reuters" sacījuši, ka ECB šo datumu 10. marta sanāksmē, visticamāk, pārcels.

Eirozonas inflācija patlaban ir 5,1%, kas ir vairāk nekā divas reizes augstāka nekā ECB noteiktais 2% mērķis.

"Ja redzam, ka inflācija saglabāsies augsta un situācija darba tirgū saglabājas spēcīga, ja redzam, ka ekonomika turpina attīstīties, tad virziens ir skaidrs: mēs varam rīkoties ātrāk, nekā domājām," sacījis ekonomists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!