Foto: Pexels.com, Jan-Rune Smenes Reite

Krievijas iebrukums Ukrainā ir ne tikai smagi “iegriezis” pašas valsts ekonomikai – uzņēmumiem zaudējot miljardus akciju tirgos un rublim sasniedzot vēsturiskus kritumus –, bet arī starptautiskajiem tirgiem. Krievijas agresija ir izraisījusi naftas cenu kāpumu. Eksperti norāda, ka pagaidām tam ir emocionāls, ne racionāls pamats. Vienlaikus, nenoliedzami, naftas produktu, tajā skaitā degvielas, cenas kāps.

“Brent” jēlnaftas cena ceturtdien pārsniedza 100 ASV dolāru par barelu atzīmi. Tā ir septiņos gados augstākā cena.

Naftas cenu kāpums, kā “Delfi Bizness” skaidroja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LTDA) vadītājs Ojārs Karčevskis, bija tirgus emocionālā reakcija, nevis pamatots lēmums. Proti, sākotnēji sankcijas pret Krieviju naftas un gāzes kontekstā nav tikušas piedāvātas un apsvērtas, tādējādi reakcija bija balstīta uz nākotnes bažām. LDTA izpilddirektore Ieva Ligere ceturtdien aģentūrai LETA norādīja, ka saistībā ar notikumiem Ukrainā pēdējās diennakts laikā naftas cenas pieaugušas par 5%.

Tomēr bažām ir zināms pamats. Krievija ir otrs (pēc dažiem datiem – trešais) pasaulē lielākais naftas ražotājs, mijoties ar Saūda Arābiju. Tādējādi ģeopolitiskais saspīlējums un ceturtdien Krievijas iesāktais karš ir radījis zināmas bažas par naftas pieejamību pasaulē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!