Pašvaldības ir izaicinājuma priekšā katra atrast savu individuālo risinājumu, lai laicīgi varētu nodrošināt to, ka iedzīvotāji laicīgi saņem valsts atbalstu energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai, preses konferencē piektdien atzina Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Pastāv divi atbalsta virzieni, un pirmais no tiem ir mājokļa atbalsts, kas balstās uz mājsaimniecību ienākumu un izdevumu vērtēšanu. Sistēma ir gana sarežģīta, un darbs ietilpīgs, un tiek prognozēts, ka atbalstam varētu kvalificēties 44 tūkstoši mājsaimniecību, norāda Rudzīte.

Viņa skaidro, ka mājokļa atbalsts specifiski tiks nodrošināts caur sociālo dienestu struktūru, un jāņem vērā, ka šobrīd sociālie dienesti jau ir noslogoti, ņemot vērā atbalsta sniegšanu Ukrainas iedzīvotājiem.

Tāpēc nākotnē jāskatās, kā varēs nodrošināt tik apjomīgu atbalstu. Šobrīd ir nodrošināts, ka lēmumi tiek pieņemti 40 darba dienu laikā, jācer, ka pašvaldību sociālie dienesti varēs ietilpināties šajā termiņā, taču jārēķinās, ka ir lielas noslodzes un šis termiņš var netikt ievērots. Tas, kā sociālie dienesti plāno nodrošināt šo pakalpojumu, ir iespēja pieņemt papildu darbiniekus uz šo atbalsta periodu.

Otrs ir horizontālais atbalsta veids, tostarp, par elektroenerģiju, granulām, malkas un citu ir aptuveni 230 tūkstoši mājsaimniecību, kas var vērsties pašvaldībā, lai saņemtu atbalstu, un mājsaimniecība var vairākkārt vērsties pēc atbalsta. Šī atbalsta nodrošināšanai paredzētas 30 darba dienas, un vērtējot pašvaldību kapacitāti un iespējas, pašvaldības ir izaicinājuma priekšā katra atrast savu individuālo risinājumu – definēt, kuras iestādes nodrošinās šo atbalstu, tādēļ risinājumi katrā pašvaldībā būs dažādi un iedzīvotājiem pašiem jāseko līdzi atbalsta saņemšanas kārtībai. Plānots, ka par viena iesnieguma izskatīšanu pašvaldība saņems 8 eiro valsts finansējumu.

Provizoriskās aplēses par potenciālo atbalsta saņēmēja loku liecina, ka valsts pabalstam senioriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām, personām varētu kvalificēties 505 tūkstoši personu, mājokļa pabalstam – 44 tūkstoši mājsaimniecību. Dabasgāzes atbalstam varētu kvalificēties 65 tūkstoši mājsaimniecību, elektroenerģijai – 40 tūkstoši mājsaimniecību, granulu brikešu iegādei – 60 tūkstoši mājsaimniecību. Malkas iegādei ar vai bez maksājumu apliecinošu dokumentu varētu kvalificēties 130 tūkstoši mājsaimniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!