Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome šodien nolēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 75 bāzes punktiem, liecina ECB paziņojums.

"Šis būtiskais solis pietuvina pāreju no līdzšinējā ļoti stimulējošo monetārās politikas procentu likmju līmeņa uz tādu procentu likmju līmeni, kas vidējā termiņā veicinās savlaicīgu inflācijas atgriešanos ECB 2% mērķa līmenī. Balstoties uz pašreizējo novērtējumu, Padome sagaida, ka vairākās turpmākajās sanāksmēs tiks turpmāk paaugstinātas procentu likmes, lai mazinātu pieprasījumu un nodrošinātos pret ilgstošu augšupvērstu inflācijas gaidu pārmaiņu risku. Padome regulāri pārvērtēs savu politikas kursu, ņemot vērā jaunāko informāciju un inflācijas perspektīvas attīstību. Padomes turpmākie lēmumi par monetārās politikas procentu likmēm tiks pieņemti atbilstoši datiem katras sanāksmes ietvaros," skaidro ECB.

"Padome pieņēma šīsdienas lēmumu un sagaida, ka procentu likmes vēl tiks paaugstinātas, jo inflācija joprojām ir pārāk augsta, un iespējams, ka tā ilgstoši pārsniegs mērķa līmeni. Saskaņā ar Eurostat ātro aplēsi augustā inflācija sasniedza 9.1%. Strauji augošās enerģijas un pārtikas cenas, pieprasījuma spiediens dažos sektoros saistībā ar tautsaimniecības atkalatvēršanos, kā arī piegādes traucējumi joprojām nosaka inflācijas kāpumu. Cenu spiediens turpinājis pieaugt un paplašināties visā tautsaimniecībā, un inflācija īstermiņā varētu vēl vairāk palielināties. Kad pašreizējie inflāciju noteicošie faktori laika gaitā izzudīs un monetārās politikas normalizēšana sāks ietekmēt tautsaimniecību un cenu noteikšanu, inflācija samazināsies," teikts paziņojumā.

Padome nolēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 75 bāzes punktiem. Tādējādi galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme tiks paaugstināta (attiecīgi līdz 1,25%, 1,50% un 0,75%), sākot ar 2022. gada 14. septembri.

Iepriekš eksperti prognozēja, ka likmes tiks paaugstinātas par 50 bāzes punktiem, taču pēdējā laikā aizvien vairāk analītiķi izteica prognozes, ka likmes paaugstinās par 75 bāzes punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!