Foto: Shutterstock

"Anglijas Banka" šonedēļ apsvērs, vai panākt lielāko procentu likmju paaugstināšanu pēdējo 33 gadu laikā, reaģējot uz inflācijas kāpumu un uzticības vājināšanos Lielbritānijas aktīviem, ziņo "Bloomberg".

Cenām pieaugot piecas reizes ātrāk nekā Apvienotās Karalistes centrālās bankas nospraustais 2% mērķis un mārciņas vērtībai krītoties gandrīz katru dienu, banka izvērtē vajadzību celt procentu likmes.

Premjerministres Lizas Trasas plāns aizsargāt mājsaimniecības no pieaugošiem enerģijas rēķiniem radīs stimulu ekonomikai, mīkstinot lejupslīdi, ko bija gaidījuši analītiķi. Taču ASV Centrālā banka, visticamāk, paaugstinās savu bāzes likmi, potenciāli vēl vairāk vājinot sterliņu mārciņas.

"Argumenti par 75 bāzes punktu pārcelšanu ir pārliecinošāki nekā tie, kas vērsti uz pieaugumu par 50 bāzes punktiem," savā piezīmē klientiem rakstīja Pols Holingsvorts, "BNP Paribas" galvenais Eiropas ekonomists.

Tiek prognozēts, ka inflācija turpinās pieaugt, un uzņēmumi cīnās, lai atrastu darbiniekus, vienlaikus iedzīvotāji gan Lielbritānijā, gan citviet pasaulē saskarās ar strauju dzīves dārdzības pieaugumu.

Tas visticamāk kopumā atstās negatīvas pēdas uz britu akciju tirgiem un investoru pārliecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!