Foto: Publiciātes attēls

"Šorīt, visticamāk, tu pamodies gultā, kuru ražoja kāds bizness. Tu gulēji zem segas, kuru šuva kādā uzņēmumā, un brauci uz darbu autobusā, trolejbusā vai auto, kuru arī ražoja kāda liela korporācija," saka finanšu eksperts Toms Kreicbergs, skaidrojot, ka ieguldīšana biznesos ir bijis viens no ienesīgākajiem veidiem kā vairot savu bagātību. Taču galvenais jautājums, cik liels tas ienesīgums reāli ir?

"Kā cilvēce, mēs pavadām lielu daļu sava darba laika, strādājot biznesa labā vienā vai otrā veidā, tāpēc nav pārsteidzoši, ka ieguldīšana biznesā – ieguldīšana akciju tirgū – ir bijis viens no pašiem ienesīgākajiem veidiem kā vairot mūsu bagātību cilvēces vēsturē," saka Kreicbergs, norādot, ka kopumā par ieguldīšanu akciju tirgū ir daudz mīti. Piemēram, dažviet izskan, ka ieguldīšana ir kā kazino, kur vieglāk zaudēt nekā vinnēt. Tomēr ir arī pretējie mīti – ieguldīšana akciju tirgū ir iespēja no nulles kļūt par miljonāru.

"Patiesība, kā jau bieži, ir kaut kur pa vidu," saka Kreibergs, un skaidro, ka, lai saprastu, cik reāli ir iespējams nopelnīt, nepieciešams atskatīties uz vēsturiskajiem datiem.

"Protams, jāpiemin, ka vēsturiskie rezultāti nevar tikt izmantoti, lai prognozētu nākotni. Nākotne vienmēr var izskatīties savādāk. Tomēr vēsture ir labākais, kas mums ir pieejams, lai mācītos un skatītos nākotnē," saka eksperts.

Viņš piedāvā apskatīties, kāda ir bijusi vēsturiskā akciju tirgu atdeve ilgtermiņā, kādi ir bijuši zemāki un augstāk punkti un kāds ir bijis tipiskais peļņas diapazons.

Šo video piedāvā programma "Neatkarīgais investors" sadarbībā ar "Delfi Bizness", lai skaidrotu, kā efektīvi krāt un ieguldīt, dzīvojot Latvijā. Seko mūsu jaunumiem "Delfi" portālā un pieseko YouTube kanālam "Neatkarīgais investors". Ja arī tevi interesē attīstīt savas ieguldīšanas prasmes, dodies šeit, lai reģistrētos bezmaksas ieguldīšanas vebināram, kuru jau drīzumā vadīs Toms Kreicbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!