Foto: Unsplash
Interese par blokķēdes tehnoloģijām un kriptovalūtām Latvijā un Igaunijā tieši pāris pēdējos gados ir piedzīvojusi strauju kāpumu, un atbilstoši strauji abās Baltijas valstīs palielinājies arī kriptovalūtu lietotāju skaits, aptaujas rezultātus apraksta kriptovalūtu biržas "Binance" pārstāvji.

"Binance" pārstāve Latvijā Polīna Brotjē vēst, ka gan Latvijas, gan Igaunijas iedzīvotāji blokķēžu tehnoloģijas un kriptovalūtas pārsvarā sākuši izmantot pēdējo divu gadu laikā.

38% respondentu Latvijā un 34% respondentu Igaunijā ar kriptovalūtām sākuši nodarboties pēdējā gada laikā. Savukārt 45% Latvijā un 47% Igaunijā par kriptovalūtām interesējas jau vienu līdz divus gadus. Tikai 10% Latvijā un 6% Igaunijā par kriptovalūtām interesējas ilgāk nekā piecus gadus. Trīs līdz piecus gadus ar kriptovalūtām nodarbojas 7% respondentu Latvijā un 13% Igaunijā.

Jāmin gan, ka aptauja bijusi salīdzinoši neliela. Kā atklāj uzņēmumā, tad kopumā piedalījās 285 respondenti, tajā skaitā 159 no Igaunijas un 126 no Latvijas.

Populārākā kriptovalūtu iegādes un tirdzniecības platforma gan Latvijā, gan Igaunijā ir "Binance" kriptovalūtu birža, liecina paša uzņēmuma veikta aptauja.

Brotjē norāda, ka kriptovalūtu lietotāji gan Igaunijā, gan Latvijā savus digitālos aktīvus galvenokārt pārvalda ar viedtālruņa palīdzību. Gandrīz puse kriptovalūtu lietotāju Latvijā (47%) un vairāk nekā puse Igaunijā (56%) darbā ar kriptovalūtām izmanto viedtālruņa aplikācijas. 25% Igaunijā un 27% Latvijā ar kriptovalūtām strādā, izmantojot datorus, bet 19% Igaunijā un 26% Latvijā vienlīdz aktīvi izmanto gan viedtālruņus, gan datorus.

Aptauja parāda, ka gan Latvijas, gan Igaunijas kriptovalūtu lietotāji līdzās centralizētajām finanšu platformām aktīvi izmanto arī pilnībā neatkarīgus un decentralizētus finanšu risinājumus. Jautājumā par populārākajām decentralizēto finanšu (DeFi) platformām Latvijas un Igaunijas respondentu atbildes nedaudz atšķīrās. Latvijā vispopulārākie ir viedās blokķēdes Ethereum pakalpojumi, ko izmanto 46%. Otrā populārākā ir BNB Chain (38%), bet trešajā vietā ierindojas Polygon (8%). Savukārt Igaunijā vispopulārākā ir BNB Chain (40%), kam seko Ethereum (37%) un Polygon (12%).

Latvijas un Igaunijas kriptovalūtu lietotāji nedaudz atšķiras arī stabilo kriptovalūtu izmantošanas jomā. Latvijas respondentu vidū vispopulārākā stabilā kriptovalūta ir BUSD (41%), kam seko Tether (USDT) ar 37% un USDC ar 18%. Savukārt Igaunijā vispopulārākā stabilā kriptovalūta ir USDT (57%), kam seko BUSD (33%) un USDC (9%). Stabilās kriptovalūtas ir radītas, lai atvieglotu savstarpējos norēķinus. Pateicoties to piesaistei citām valūtām vai citiem finanšu instrumentiem, tās nav pakļautas augstām cenas svārstībām, ko regulāri piedzīvo pārējās kriptovalūtas.

Nelielas atšķirības ir novērojamas Latvijas un Igaunijas kripto lietotāju vidū attiecībā uz maksājumu karšu izmantošanu. Kripto lietotāji Latvijā ir nedaudz aktīvāki kriptomaksājumu karšu izmantošanas jomā – Latvijā savas kriptomaksājumu kartes nav tikai 43% lietotāju, kamēr Igaunijā kartes nav pasūtījuši 47%. Gan Latvijā, gan Igaunijā vispopulārākās kriptomaksājumu kartes ir kritobiržas "Binance" izsniegtās kartes. Gan Latvijā, gan Igaunijā tās lieto 45% respondentu.

Kripto lietotāju tiešsaistes aptauju dažādās Latvijas un Igaunijas kripto kopienas tematiskajās grupās "Binance" veica 2022. gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!