Foto: Picjumbo
Krievijas uzsāktā kara un spekulantu alkatības sekas starptautiskajos pārtikas un pārtikas izejvielu tirgos ir mazinājušās, bet, piemēram, graudu cenas vēl aizvien ir augstākas nekā pirms pandēmijas. Eksperti bažīgi, ka Ukrainas graudu eksports varētu sarukt pat par 50%, savukārt Krievija atradusi jaunus tirgus.

Par pārtikas cenu kāpumu Latvijā "Delfi" jau iepriekš rakstīja, veicot novērojumus un secinot, ka, piemēram, cukurs kļuvis divreiz dārgāks.

Labāk, bet ne labi

Savukārt pērn "Delfi Bizness" vēstīja, ka kara pirmajos mēnešos nākotnes līgumu cenas par graudu piegādi daudzkārtīgi pieauga. Pasaules Bankas dati liecināja, ka 2022. gada martā, salīdzinot ar janvāri, globālā kviešu cena bija pieaugusi par 61%. Problēmu veidoja vairāki faktori – pandēmijas izraisītās problēmas, globālais enerģijas cenu kāpums, kara sākums un spekulācijas. 

Investoru vēlmi nopelnīt aprakstīja pētnieciskais projekts "Lighthouse Reports", ziņojot, ka Krievijas iebrukums Ukrainā maijā veicināja liela apjoma privātā kapitāla ieplūšanu pārtikas tirgos un ar pārtiku saistītos finanšu produktos. Aprīlī divi populārākie ar pārtiku saistītie ETF nepilnu divu mēnešu laikā bija piesaistījuši 1,2 miljardus dolāru, kamēr 2021. gadā kopumā spēja gūt vien nepilnus 200 miljonus investoru naudas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!