Fоtо: Midjourney/DELFI

Pasaules pirmā un populārākā kriptovalūta "Bitcoin", kā liecina "Bloomberg" aprēķini, pēdējā laikā ir pieredzējusi mazākās svārstības 90 dienu periodā kopš 2016. gada. Eksperti to sauc par "apātiju".

Viens no iemesliem, kāpēc finanšu eksperti parasti neiesaka ieguldīt kriptovalūtās, slēpjas tieši cenu svārstībās. Pirms pāris gadiem dažu stundu un pat minūšu laikā "Bitcoin" cenas varēja pieaugt vai nokristies par vairākiem tūkstošiem ASV dolāru. Piemēram, 2021. gada sākumā "Bitcoin" cena nedaudz vairāk nekā mēneša laikā dubultojās.

Tomēr kopš 2022. gada, kad iestājās tā sauktā "kripto ziema", kad daudzi nozares uzņēmumi bankrotēja, digitālās monētas zaudēja milzu vērtību, bet investori savu naudu pārcēla uz drošākiem aktīviem, svārstības ir mazākas un retāk novērojamas.

"Bloomberg" analītiķu apkopotie dati rāda, ka 90 dienu periodā "Bitcoin" uzrāda mazākās cenas izmaiņas kopš 2016. gada. Svārstību mazināšanās redzama jau kopš šī gada ziemas.

Apskatot "Bitcoin" cenu sešu mēnešu griezumā līdz 16. augustam redzams, ka, lai gan cena digitālajai monētai pieaugusi par nedaudz vairāk nekā 20%, pārsvarā tā turas pie 29 tūkstošiem ASV dolāru par monētu (citās platformās cena pieturas pie 26 tūkstošiem dolāru).

Lai gan vasaras vidū nelielu entuziasmu veicināja fakts, ka "Blackrock", kas ir pasaules lielākā investīciju firma, grasās ASV tirgū piedāvāt "Bitcoin" ETF, kopumā entuziasms no digitālo monētu investoru puses ir bijis mazs.

"Kestra Investment Management" investīciju direktore Kara Mērfija uzskata, ka ilgtermiņa vilinājums "Bitcoin" ir palicis, bet šobrīd, kad procentu likmes kāpj un "bezmaksas naudas" investīcijām nav, kriptovalūtas nav pievilcīgākais aktīvs, jo, pretēji akcijām, to vērtību negarantē nekas cits, izņemot pieprasījumu tirgū.

Eksperte uzskata, ka apātija saglabāsies, jo "Bitcoin" lielās svārstības, visticamāk, neatgriezīsies, ņemot vērā naudas aizņemšanās dārdzību.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !