Foto: Shutterstock
Rietumvalstu uzņēmumi, kas turpina darboties Krievijā pēc tās iebrukuma Ukrainā, pagājušajā gadā šajā valstī ir guvuši teju 20 miljardu ASV dolāru vērtu peļņu, taču Kremlis ir ierobežojis šo uzņēmumu piekļuvi naudai, cenšoties "piegriezt skrūves" "nedraudzīgajām" valstīm, raksta "Financial Times".

Saskaņā ar Kijivas Ekonomikas augstskolas apkopotajiem datiem Krievijai "nedraudzīgo" Rietumvalstu (ASV, Apvienotās Karalistes un visu ES dalībvalstu) uzņēmumu grupu peļņa 2022. gadā sasniedza 18 miljardus ASV dolāru, bet bruto ieņēmumi sasniedza 199 miljardus ASV dolāru. Turklāt šie skaitļi varētu būt vēl lielāki, ņemot vērā, ka lielie starptautiskie uzņēmumi savus finanšu rādītājus atklāj reizi gadā un ne visi savus datus jau publicējuši.

ASV uzņēmumi Krievijā guvuši lielāko peļņu 4,9 miljardu ASV dolāru apmērā. Tam seko Vācijas, Austrijas un Šveices uzņēmumi ar attiecīgi 2,4 miljardiem, 1,9 miljardiem un 1 miljardu ASV dolāru.

Pagājušajā gadā Krievija ieviesa dividenžu izmaksu aizliegumu uzņēmumiem no "nedraudzīgām" valstīm. Lai gan šādus darījumus izņēmuma apstākļos var ļaut veikt, dividenžu izmaksu veikšanai ir izsniegtas vien dažas atļaujas.

Krievijas amatpersonām vēl ir jāizveido "skaidra stratēģija, kā rīkoties ar iesaldētajiem aktīviem", uzsver Kārnegi Krievijas Eirāzijas centra zinātniece Aleksandra Prokopenko. "Tomēr, ņemot vērā ārvalstu uzņēmumu spēcīgo vēlmi atgūt dividendes, Krievija, iespējams, apsvērs iespēju šo situāciju izmantot kā līdzekli, lai, piemēram, mudinātu rietumu varas iestādes atsaldēt Krievijas aktīvus," viņa uzsvērusi.

Saskaņā ar pētījuma datiem, starp "nedraudzīgo" valstu uzņēmumiem, kas joprojām aktīvi darbojas Krievijā un publicējuši savus gada pārskatus, lielākā peļņa 2022. gadā bijusi Austrijas bankai "Raiffeisen" – 2 miljardi dolāru. "Delfi Bizness" jau gada sākumā rakstīja, ka banka izpelnījusies pārmetumus saistībā ar darbību Krievijā, turklāt darbības turpināšana Krievijā piesaistījusi arī Eiropas Centrālās bankas uzmanību.

ASV uzņēmumu grupas "Philip Morris" un "PepsiCo" nopelnījušas attiecīgi 775 miljonus un 718 miljonus ASV dolāru. Zviedrijas kravas automašīnu ražotāja "Scania" peļņa Krievijā 2022. gadā bija 621 miljons ASV dolāru.

"Philip Morris" atteicās sniegt komentārus, bet "PepsiCo" un "Scania" neatbildēja uz medija nosūtītajiem lūgumiem komentēt uzņēmuma darbību Krievijā un izskanējušās ziņas par ierobežojumiem.

Daudzi ārvalstu uzņēmumi pēdējā laikā ir mēģinājuši pārdot savus Krievijas meitasuzņēmumus, taču tas nav viegli, jo jebkuram darījumam ir nepieciešams valsts amatpersonu apstiprinājums. Galu galā uzņēmumus nākas pārdot ievērojami lētāk par tirgus vērtību. Pēdējās dienās "British American Tobacco" un Zviedrijas kravas automašīnu ražotājs "Volvo" ir paziņojuši, ka savus valstī esošos īpašumus nodos vietējiem īpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!