Foto: Midjourney/DELFI

Lai gan ASV finanšu tirgus uzraugi ilgstoši ir bijuši skeptiski noskaņoti pret kriptovalūtām, kā uzskata digitālo monētu uzņēmuma "Galaxy Investment Partners" vadītājs Maiks Novograts, pirmais "Bitcoin" biržā tirgotais fonds (ETF) varētu amerikāņiem būt pieejams jau šogad.

ASV medijs CNBC vēsta, ka kopš ASV tiesas lēma par labu kriptovalūtu uzņēmumam "Grayscale Investment", finanšu tirgus regulatoru attieksme pret amerikāņu kriptovalūtu uzņēmumiem un potenciālajiem ETF ir mainījusies.

Novograts, kura uzņēmums arī ir iesniedzis pieteikumu, lai varētu izveidot un amerikāņiem piedāvāt kriptovalūtu ETF, saka, ka uzraugi ir daudz vēlīgāki un potenciāli jau šogad tirgos varētu parādīties šie produkti.

"Lietas virzās pareizajā virzienā," viņš sacīja sarunā ar CNBC.

Augstākās tiesas lēmums par labu "Grayscale" tiek uzskatīts par lielu uzvaru kriptovalūtām, un tas ir stiprinājis cerības kriptovalūtu kopienā, ka lēmums pavērs ceļu jaunu ETF apstiprināšanai.

Šonedēļ "Bitcoin", kā arī kriptovalūtu biržas "Coinbase" akcijas cenas īslaicīgi pieauga pēc ziņas, ka miljardu pārvaldnieku "BlackRock" plānotais "Bitcoin" ETF ir apstiprināts SEC (ASV Vērtspapīru un biržu komisija). Ziņa gan bija nepatiesa.

"BlackRock" pirmo reizi savu pieteikumu iesniedza jūnijā, un tam sekoja vairāki citi institucionāli spēlētāji, tostarp "Galaxy", kuri uzskatīja "BlackRock" rīcību par pozitīvu signālu.

Arī ASV populārā investore Keitija Vuda ir norādījusi, ka uzraugi ir izrādījuši vēlīgāku attieksmi pret viņas vadītā fonda "ARK Investment Management" pieteikumu.

Kriptovalūtu cienītāji gaida amerikāņu uzraugu lēmumu, jo valda uzskats, ka šie ETF varētu iepludināt šogad panīkušajā kriptovalūtu pasaulē ievērojamas summas.

Kriptovalūtu analīzes uzņēmums "CryptoQuant" šonedēļ savā pārskatā norādījis, ka sagaida, ka "Bitcoin" tirgus kapitalizācija sasniegs 900 miljardus ASV dolāru, pateicoties institucionālo investoru naudai. Saskaņā ar "CoinGecko" datiem "Bitcoin" tirgus kapitalizācija pašlaik ir ap 550 miljardiem ASV dolāru.

"Bloomberg Intelligence" analītiķu aplēses liecina, ka pastāv 90% iespējamība, ka ASV tirgū līdz 10. janvārim būs "Bitcoin" ETF.

Jāpiemin gan, ka citviet pasaulē jau darbojas šādi ETF, bet, ņemot vērā ASV tirgus izmēru un lielo investīciju fondu koncentrāciju, analītiķi uzskata, ka tieši amerikāņu uzraugu vēlīgums palīdzēs tirgum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!