Fоtо: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (26.11.-01.12.) notikumu apkopojumu.

Pieviltie IPO investori

Lai arī Latvijas kapitāla tirgus ir snauduļojošs, tomēr pēdējos gados biržā ir ienākuši jauni uzņēmumi. Kamēr politiķi un finanšu nozare spriež, kas būtu uzlabojams, lai palīdzētu tirgum augt, "Delfi Bizness" nolēma noskaidrot, cik turīgs šobrīd būtu investors, kurš pa šo laiku ieguldījis biržas debitantos. "Madara Cosmetics" investoriem ir pamats priecāties, bet pārējo kompāniju ieguldītājiem šobrīd portfelī būtu mīnuss. Vienlaikus eksperiments ļoti labi iezīmē faktu, kāpēc svarīgi diversificēt investīcijas - "Madaras" veiksme atsvērtu pārējo debitantu akciju vērtību kritumus.

Lasiet vairāk šeit

Kas ir noslēpumais CZ?

Pasaules lielākā kriptobirža "Binance" un tās dibinātājs Čaņpeņs Žao, bieži dēvēts par CZ, nesen panāca izlīgumu ar ASV uzraugiem iepriekš uzsāktajās krimināllietās saistībā ar nozīmīgiem finanšu noziegumiem. Kriptomiljardierim, kurš šogad ierindojās starp 100 pasaules bagātākajiem cilvēkiem, par acu pievēršanu uz to, ka kiptobirža izmantota, lai finansētu pat teroristus, draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

Lasiet vairāk šeit

Miris Bafeta līdzgaitnieks

Otrdien 99 gadu vecumā mira pazīstamā investora Vorena Bafeta līdzgaitnieks un kolēģis Čārlijs Mungers. Lai gan Mungers ir labāk zināms kā Bafeta investīciju kompānijas "Berkshire Hathaway" viceprezidents, viņš savu bagātību ieguva vēl pirms sāka strādāt ar, iespējams, pasaulē zināmāko investoru. Abi investori dzimuši Ohaio štatā un abi pieturējušies pie tā sauktās "vērtības investēšanas".

Lasiet vairāk šeit

Obligāciju izrāviens

No samērā garlaicīga un droša ieguldījumu veida obligācijas atkal nokļuvušas investoru uzmanības centrā gan pasaulē, gan Baltijā, jo nozīmīgi palielinājies to ienesīgums. To veicinājusi centrālo banku cīņa ar inflāciju, īstenojot strauju bāzes procentu likmju kāpumu. Obligāciju tirgus nu arī privātiem investoriem kļuvis par interesantu ieguldījumu peļņas gūšanas nolūkos, īpaši, kamēr akciju cenu svārstībām teju vairs nevar izsekot līdzi pat pieredzējušie investori, raksta "Capitalia" vadītājs Juris Grišins.

Lasiet vairāk

Īsās ziņas no tirgiem

  • Investoriem priecājoties par inflācijas sarukumu, akciju cenas kāpj. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 1,5% līdz 35 950,89 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,4% līdz 4567,80 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,2% līdz 14 226,22 punktiem.
  • Gada inflācija eirozonā novembrī samazinājusies līdz 2,4% salīdzinājumā ar 2,9% oktobrī, tādējādi reģistrēts zemākais cenu pieauguma līmenis kopš 2021.gada jūlija, liecina Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.
  • Naftas ieguves apmēra samazinājums par vienu miljonu barelu naftas dienā, kas ir spēkā kopš jūlija sākuma, saglabāsies līdz 2024.gada martam, pēc OPEC+ dalībvalstu ministru virtuālās sanāksmes paziņoja Saūda Arābija. Taču analītiķi skaidro, ka šīs sanāksmes iznākums nav tik veiksmīgs kā cerēts, jo Saūda Arābijai naftas ieguves samazinājumam izdevies pierunāt pievienoties vien septiņas valstis, bet Āfrikas valstis nav izdevies pārliecināt.
  • Zelta cena šonedēļ pieaugusi par 2,4% pret ASV dolāru.
  • "Bitcoin" cena pēdējo piecu dienu laikā pieaugusi par 3,4%.
  • Eiropas akciju vērtība, visticamāk, sasniegs rekordaugstu līmeni nākamgad, jo uzlabojas makroekonomisko risku līdzsvars, norādījusi "Citigroup" analītiķe Beāta Manteja. Viņa paredz 10% pieaugumu nākamgad.
  • OECD trešdien publiskoja ziņojumu, kurā Latvijas ekonomikai šogad prognozē lēnāko lejupslīdi Baltijas valstīs. Paredzams, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 0,1%.
  • Tallinas biržā "Nasdaq Tallinn" sākta "Bigbank" jauno nenodrošināto subordinēto obligāciju tirdzniecība.

Cenu svārstības

Kāds izskatās vidējais Latvijas investors?

Vidējais investors Latvijā ir vīrietis ap 47 gadiem. Lai gan sieviešu investoru skaits pieaug, vīrieši tomēr vidēji iegulda vairāk. Viņi arī uzņemas lielākus riskus. Sievietes ir daudz aktīvākas, ieguldot termiņdepozītos un citās drošākās investīcijās, kamēr vīrieši izvēlas riskēt. Par vidējo Latvijas investoru un viņa paradumiem raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja "SEB bankas" ekspertes Agnese Kronberga un Elza Rudzīte.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Šogad Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Šogad investoriem pievienojās arī "robots" - "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +1,77%
  • Raivis Vilūns: +3,05%
  • "SEB Roboinvestors": +4,21%

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !