Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien, 28. novembrī, 99 gadu vecumā miris pazīstamā investora Vorena Bafeta līdzgaitnieks un kolēģis Čārlijs Mungers, ziņo ASV mediji.

Lai gan Mungers ir labāk zināms kā Bafeta investīciju kompānijas "Berkshire Hathaway" viceprezidents, viņš savu bagātību ieguva vēl pirms sāka strādāt ar, iespējams, pasaulē zināmāko investoru.

Mungers, tāpat kā Bafets, dzimis Nebraskas štata Omahas pilsētā 1924. gadā. Skolas laikos viņš strādāja Vorena Bafeta vectēva pārtikas veikalā.

Pēc dienesta armijā Mungers devās sava tēva pēdās un iestājās Hārvardā, lai iegūtu juridisko izglītību. Gramatā, kas veltīta viņa dzīvei un karjerai "Damn Right!: Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire Charlie Munger" rakstīts, ka armijā un studiju gados viņš aizrāvies ar kāršu spēlēšanu, kas bijusi par iedvesmu viņa nākotnes filozofijai par investīcijām. Proti, ātri jāpadodas, ja gadījušās sliktas kārtis, bet, ja trāpās ļoti labas kārtis, tad vajag to izmantot pēc iespējas labāk.

No 1962. gada līdz 1975. gadam Mungers vadīja savu investīciju firmu, kas, kā vēsta Bafeta esejas, gadā vidēji teju četrkārtīgi apsteidza "Dow Jones" indeksa ienesīgumu.

Vēlāk viņš sāka strādāt Bafeta kompānijā, jo abu skatījums uz investīcijām lielā mērā sakrita.

"Mēs domājam tik līdzīgi, ka tas ir biedējoši," reiz teica Bafets.

2023. gada sākumā Mungera bagātība tika lēsta 2,3 miljardu ASV dolāru apmērā, vēsta CNBC.

“Man ir draugs, kurš saka, ka pirmais makšķerēšanas noteikums ir makšķerēt tur, kur atrodas zivis. Otrs makšķerēšanas noteikums ir nekad neaizmirst pirmo noteikumu. Mēs esam labi makšķerējuši tur, kur atrodas zivis,” reiz sacījis Mungers, skaidrojot, ka viņa filozofija lielā mērā balstās uz ieguldīšanu labās, stabilās kompānijās, kurām ir labas ilgtermiņa perspektīvas.

Mungers uzskatāms par klasisku investoru un regulāri kritizēja kriptovalūtas, jo īpaši "Bitcoin", dēvējot tās par "indi" un salīdzināja to ar tirgošanos ar mēsliem. Viņš arī salīdzināja ASV populāro akciju tirdzniecības platformu "Robinhood" ar azartspēlēm, sakot, ka tās panākumi ir saistīti ar "cilvēkiem, kuri zina, kā būtībā izmantot ne tikai amerikāņu, bet arī pasaules sabiedrības azartspēļu instinktus", jo mudina spekulācijas bez izpratnes par tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!