Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdienas sēdē Eiropas Centrālā banka atstāja likmes esošajā līmenī.

Galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme netiks mainīta (attiecīgi 4,5%, 4,75% un 4%).

Lai gan inflācija pēdējos mēnešos samazinājusies, domājams, ka tuvākajā nākotnē tā atkal īslaicīgi pieaugs, norāda ECB.

Saskaņā ar jaunākajām aplēsēm eirozonai gaidāms, ka inflācija nākamajā gadā pakāpeniski pazemināsies un pēc tam 2025. gadā tuvosies padomes noteiktajam 2% mērķim.

Pamatā speciālisti paredz, ka kopējā inflācija 2023. gadā būs vidēji 5,4%, 2024. gadā – 2,7%, 2025. gadā – 2,1% un 2026. gadā – 1,9%. Tas nozīmē, ka salīdzinājumā ar speciālistu septembra iespēju aplēsēm 2023. gadā un īpaši 2024. gadā veikta lejupvērsta korekcija.

Turpinās iepriekš veiktās procentu likmju paaugstināšanas spēcīga transmisija uz tautsaimniecību, norāda ECB. Stingrāki finansēšanas nosacījumi vājina pieprasījumu, un tas palīdz samazināt inflāciju. Sagaidāms, ka tuvākajā laikā saglabāsies gausa tautsaimniecības izaugsme. Tomēr turpmākajā periodā tautsaimniecība atveseļosies sakarā ar reālo ienākumu kāpumu – iedzīvotājiem sajūtot inflācijas krituma un darba samaksas pieauguma labvēlīgo ietekmi – un ārējā pieprasījuma uzlabošanos. Tāpēc speciālisti paredz, ka izaugsmes temps kļūs straujāks, pieaugot no vidēji 0,6% 2023. gadā līdz 0,8% 2024. gadā un līdz 1,5 % 2025. un 2026. gadā.

ECP padome ir apņēmusies nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī. Pamatojoties uz pašreizējo vērtējumu, padome uzskata, ka galvenās ECB procentu likmes atrodas tādā līmenī, kas, uzturēts pietiekami ilgi, būtiski veicinās šā mērķa sasniegšanu.

Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka monetārās politikas procentu likmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams, uzsver ECB.

"Delfi Bizness" jau rakstīja, ka vēl pirms pāris mēnešiem kredītņēmēji ar bažām gaidīja kārtējo ECB sanāksmi, kurā atkal tiktu paaugstinātas procentu likmes un līdz ar to pieaugtu maksājumi par kredītu.

ECB pēdējo reizi paaugstināja procentu likmes septembrī, pēc kā tā likmju celšanā paņēma pauzi. Gan ekonomistu prognozes, gan pašas ECB signāli liecināja, ka likmes esošajā līmenī noteikti kādu laiku tiks turētas.

Taču šobrīd, līdz ar jaunākajiem inflācijas datiem, kas liecina, ka cenu kāpums piebremzējies straujāk nekā ECB prognozējusi, finanšu tirgi kļuvuši optimistiskāki un sagaida, ka pirmais ECB likmes samazinājums notiks jau nākamā gada pirmajos mēnešos.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!