Foto: Pexels
77% no profesionālajiem investoriem un naudas pārvaldniekiem, ko gada noslēgumā aptaujāja CNBC, uzskata, ka 2024. gadā septiņas lielās tehnoloģiju kompānijas uzrādīs labākus rezultātus nekā 'S&P 500' indekss kopā.

Lai arī daudzi apgalvo, ka var nekļūdīgi paredzēt, kas notiks finanšu tirgos, tik pat daudzi eksperti un arī empīriskie pierādījumi liecina, ka augsta precizitāte ir ilūzija. Piemēram, kā raksta "The New York Times", pērnā gada sākumā vairums ekspertu bija pārliecināti, ka ASV lielāko uzņēmumu indekss "S&P 500" pieaugs labākajā gadījumā par 6,2%. Taču 29. decembrī kopš gada sākuma tas bija audzis par vairāk nekā 25%.

Prognozes gan var norādīt, kas ir tie sektori un idejas, ko miljonu un miljardu pārvaldnieki apsver.

Tehnoloģijas un MI


ASV medijs CNBC aptaujāja 300 finanšu jomas profesionāļus, lai noskaidrotu, ko tie domā par nākamo gadu un kur tie varētu ieguldīt savu klientu naudu.

Secināts, ka vairāk nekā trīs ceturtdaļas (77%) no aptaujātajiem uzskata, ka septiņas lielās tehnoloģiju kompānijas - "Microsoft", "Amazon", "Nvidia", "Apple", "Alphabet", "Meta" un "Tesla" - kopā spēs uzrādīt labākus rezultātus, proti, straujāku akciju vērtības kāpumu, nekā visas pārējās 493 lielākās ASV kompānijas, kas iekļautas "S&P 500 indeksā".

44% investoru norāda, ka no šī septītnieka kā pirmo akciju, ko iegādāties, viņi izvēlētos "Microsoft", 24% "Amazon" un 12% "Nvidia".

  • "Lieliskais septītnieks" šogad izteikti dominēja akciju tirgū. "Nvidia", pateicoties mākslīgā intelekta tēmas uzplaukumam, gada laikā akcijas cenu palielināja par vairāk nekā 239%. Vairāk par to kā gāja šim uzņēmumam un pārējiem tehnoloģiju milžiem, var lasīt šeit: Akciju tirgus 'lieliskajam septītniekam' gada nogalē veicas tīri labi.
Eksperti domā, ka mākslīgā intelekta MI drudzis, kas šī gada sākumā piemeklēja finanšu tirgus, nebūt nav beidzies un, ka kompānijas, kas spēs to ieviest, pelnīs vairāk par konkurentiem. 58% saka, ka pirmā vieta, kur ieguldīt naudu būtu tieši MI sektorā. Tas arī sakrīt ar interesi par "Microsoft", jo tieši šī kompānija uzsāka publisko MI drudzi, paziņojot, ka iekļaus "ChatGPT" sistēmas savos rīkos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!