Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022. gada janvāra, Raivis Vilūns ir sācis investēt ienesīgākos, bet arī riskantākos finanšu instrumentos. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

SEB Roboinvestora” portfeļa ienesīgums atkal pārsniedza 8%

  • Investēts: 5482,97 eiro (izmaiņas 0 eiro).
  • Kapitāla vērtība: 5930,24 eiro (izmaiņas 111,18 eiro).
  • Investīciju ienesīgums: +8,16% (izmaiņas +2,03 p.p.).

Gads sācies labi un jau 3 no 5 ETF rāda ienesīgumu lielāku par 10%. Vienīgais ETF, kuras rezultāti ir mazāki salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir Āzijas akciju ETF. Arī "SEB Active 80F" fonds ir sasniedzis līdz šim lielāko ienesīgumu, pāri 7%.

Kuzikova portfeļa ienesīgums pārsniedz 3%

  • Investēts: 6010 eiro (izmaiņas 260 eiro).
  • Kapitāla vērtība: 6,233.53 eiro (izmaiņas 302,04 eiro), t.sk. akcijās 4930 eiro un 1258,66 eiro obligācijās.
  • Investīciju ienesīgums: +3,72% (izmaiņas +0,56 p.p.).

Kuzikova portfelim gads sācies labi. Akciju ienesīgums ne tikai ir pozitīvs, bet arī lielāks nekā bija pirms gada. Atsevišķi vērts atzīmēt ka Kuzikova portfelis šogad arī apsteidz "S&P 500" indeksu, bet tāda bija arī tendence 2023. gada sākumā. Vai izdosies apsteigt indeksu arī līdz gada beigām, par to mēs uzzināsim tikai pēc 12 mēnešiem.

Vilūns dzīvo uz kripto viļņa

  • Investēts: 5950,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 6560,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: +10,24% (+2,3% par nedēļu)

Kas notika tirgos?

Kas pagājušās nedēļas laikā notika finanšu tirgos, Jūs varat izlasīt Raivja Viluna apskatā: Kripto dzīres un spekulantu sāpes. Nedēļa finanšu pasaulē.

Kas notika investoru portfeļos?

Kopīga situācija ar Kuzikova portfeļa akcijām ir šāda:

  • Joprojām 13 no 16 akcijas turpina uzrādīt pozitīvu ienesīgumu.
  • Pēc platformas uzskaites “nesadalīta peļņa” palielinājās no +318 eiro līdz +434 eiro.

Iepriekšēja nedēļā desmit akcijas rādīja pozitīvo nedēļas izaugsmi, bet sešas negatīvu. Lielākie uzvarētāji bija "NY Times" ar +0,47% un "Microsoft" ar +0,4%. Lielākie vērtību zaudētāji bija "Shell" ar - 0,22% un "Mosaic" -0,34%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Trīs no viendpadsmit pozīcijām uzrāda negatīvu tendenci - labākais rezultāts “Tallink” (+23,58%).
  • Negatīvais sarukums kopējam portfelim ir -10,99%.


Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin” un “Solana” uzrāda vērtības kāpumu
  • Lielākais vērtības kāpums ir “Solana” (+86,27%)

Kuzikovs uzsāk obligāciju iegādi

Kuzikovs jau sen gribēja pievienot pie sava portfeļa arī korporatīvas obligācijas. Bet Baltijas tirgū nav iespējams nopirkt tikai daļu no obligācijas, bet veselu obligāciju, pieturoties pie principa 50 eiro nedēļā, nevar iegāties, jo to cena parasti ir ap tūkstošs eiro. Savukārt "Interactive Broker" platformā obligācijas ir ar zemu ienesīgumu (zem 5%), vai ar labu ienesīgumu, bet no uzņēmumiem par kuriem Kuzikovam nav informācijas.

Tāpēc Mintos platformas piedāvājums “Fractional Bonds” ir uzrunājis Kuzikovu. Viņš sāk veidot savu obligāciju portfeli šajā platformā. Pagiadām jauno piedāvājumu nav, tāpēc iepriekšējā nedēļā, Kuzikovs iegādājās obligācijas no sekundāra tirgus ar uzcenojumu. Līdz ar to ka uzcenojums bija zem 2%, tad tas joprojām ir labs darījums, jo obligācijas apsolītais ienesīgums līdz termiņa beigām ir virs 12%.

Šonedēļ Kuzikovs plāno veikt sava portfeļa rebalansēšanu par kuru Jūs varat uzzināsiet jau šonedēļ raidījumā Nākotnes Kapitāls.

Vilūns turpina papildināt P2P portfeli

"Šobrīd kriptovalūtu cenas ir nedaudz kritušās, kas nozīmē, ka, iespējams, būtu vērts nedaudz papildināt savu "Bitcoin" pozīciju, tomēr pamatā investīcijas ies uz P2P sektoru, kas ir mazākais no trim, kurā Vilūns iegulda"

Raksts tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!