Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (08.01.-12.01.) notikumu apkopojumu.

Ilgi gaidīts

ASV vērtspapīru un finanšu tirgus uzraugošā iestāde šonedēļ apstiprināja biržā tirgotos fondus (ETF), kas iegulda tieši "Bitcoin". Kriptovalūtu pasaule cer, ka šis notikums iepludinās jaunu naudu digātālajās monētās. Šo ETF izveide ASV tika apspriesta un gaidīta jau vairākus gadus, bet SEC (ASV Vērtspapīru un biržu komisija) ilgstoši bija skeptiska un vairākas reizes noraidīja finanšu pasaules milžu centienus izveidot kriptovalūtu fondus. Taču pērn, pēc tiesas lēmuma par līdzīgu jautājumu, investori un nozares eksperti pareģoja, ka drīzumā ASV būs pieejams "Bitcoin" ETF. Nu tas ir noticis.

Uzzināt vairāk.

Pareģo cenas

Viens no nākotnes reālākajiem mākslīgā intelekta sistēmu pielietojumiem ir milzu datu kopu pārskati un secinājumu izvilkšana no tiem. Mākslīgā intelekta valodas modeļi, piemēram, "Google Bard" un "ChatGPT", tiek trenēti ar internetā pieejamo informāciju, piemēram, finanšu pārskatiem, banku un ekspertu komentāriem un miljardiem citu datu vienību. Tāpēc "Delfi Bizness" atkārtoti vaicāja šiem "robotiem", ko tie sagaida no "Bitcoin" gada griezumā.

Uzzināt vairāk.

Spekulanti mīnusos

Nopelnīt naudu finanšu tirgos var dažādi. Piesardzīgie cenšas izvēlēties labu, augošu uzņēmumu akcijas ar domu, ka pēc pieciem vai desmit gadiem tās varēs pārdot par pieklājīgu summu. Savukārt risku mīlošie mēdz spekulēt, cerot uz īstermiņa cenu svārstībām, – šorīt nopirki, vakarā pārdevi. Daļa liek cerības uz uzņēmuma akciju vērtības krišanu. Analītiķu aprēķini liecina, ka pērn ASV tirgū spekulējošie zaudēja teju 200 miljardus ASV dolāru, cerot, ka tādu kompāniju kā "Tesla" un "Nvidia" akciju vērtība kritīsies.

Uzzināt vairāk.

Decembra dzīres

Pērnais gads noslēdzās ar vērienu - decembrī pasaules akciju indeksi piedzīvoja ilgāko uzvaru sēriju kopš 2017. gada. Vairāki ASV akciju indeksi jau ir sasnieguši savus visu laiku augstākos līmeņus, savukārt to Eiropas līdziniekus no iepriekšējā maksimuma šķir mazāk nekā 1%. Līdz ar pārsteidzoši pozitīviem inflācijas datiem, kā arī gaidām par "maigāku" monetāro politiku un “mīkstu” ekonomikas piezemēšanos, tirgus dalībnieki izrādīja izteikti pozitīvu noskaņojumu. Arī obligāciju tirgus piedzīvoja izaugsmi. ASV valsts 10 gadu obligāciju ienesīgums noslīdēja zem 4% (šāds līmenis pēdējoreiz bija vērojams 2023. gada jūlijā), savukārt Vācijas valsts tāda paša termiņa obligāciju ienesīgums nokritās līdz 2%, kas ir zemākais rādītājs kopš 2022. gada beigām. Attiecīgi galvenie obligāciju indeksi otro mēnesi pēc kārtas pieauga par vairāk nekā 2%, raksta "Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Tarass Buka.

Uzzināt vairāk

Īsās ziņas no tirgiem

  • Inflācija atgriežas. ASV Nodarbinātības ministrijas ceturtdien publiskotie dati liecināja, ka gada inflācija ASV decembrī palielinājusies līdz 3,4% salīdzinājumā ar 3,1% novembrī. Tādējādi reģistrēts straujāks kāpums par prognozēto. Analītiķi bija prognozējuši, ka inflācija pieaugs līdz 3,2%. Tas, kā min eksperti, nozīmē, ka visticamāk tuvākajos mēnešos procentu likmes ASV netiks pazeminātas.
  • Investori piesardzīgi. Cenu pieaugumam atkal parādoties pie horizonta, investori palika piesardzīgi. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 37 711,02 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kritās par 0,1% līdz 4780,24 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par mazāk nekā 0,1% līdz 14 970,19 punktiem. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien kritās par 1,0% līdz 7576,59 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 saruka par 0,5% līdz 7387,62 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX samazinājās par 0,9% līdz 16 547,03 punktiem.
  • Kripto akcijas krīt. Neskatoties uz to, ka nule ASV tirgos tika palaisti vairāki "Bitcoin" ETF, ar kriptovalūtām saistīto uzņēmumu - platformu "Coinbase Global", "Robinhood Markets", kā arī kriptovalūtu "fermu" uzņēmumu "Cleanspark" un "Marathon Digital Holdings" - akciju vērtība ceturtdien kritās, vēsta "Bloomberg".
  • "Tesla" neveiksme. ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" ceturtdien paziņoja, ka ir spiests apturēt ražošanu rūpnīcā pie Berlīnes uz divām nedēļām, kā iemeslu minot piegādes ķēžu pārrāvumus, kurus radījuši Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumi konteineru kuģiem Sarkanajā jūrā.
  • Izaugsme. Igaunijas mediju grupas "Ekspress Grupp" kopējais digitālo abonentu skaits Baltijas valstīs decembra beigās sasniedzis 207 328, kas ir par 41% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Grupā ietilpstošā Latvijas AS "Delfi" digitālo abonentu skaits gada laikā audzis par 87%, sasniedzot 26 427.
  • Mainīgi rādītāji. Igaunijas valsts kontrolētās kompānijas "Tallinna Sadam" ostās pērn apkalpoto pasažieru skaits salīdzinājumā ar 2022.gadu pieaudzis, bet pārkrauto kravu apjoms ir sarucis. Pērn "Tallinna Sadam" ostās apkalpoti astoņi miljoni pasažieru, kas ir par 13% vairāk nekā 2022.gadā, tikmēr kravu pārkraušana samazinājusies par 29% līdz 13 miljoniem tonnu.
  • Obligācijas. Higiēnas preču ražotājs "iCotton" sadarbībā ar "Signet Bank" realizējis nodrošināto obligāciju emisiju 20 miljonu eiro apmērā, un tās tuvākajā laikā plānots iekļaut biržas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North". Obligācijas piedāvātas investoriem slēgta piedāvājuma veidā.

Cenu svārstības

Biedēja ar grūtu gadu, bet sanāca tīri labi

Lai gan 2023. gada sākums finanšu tirgos bija drūms, uz gada beigām, inflācijai rūkot, naudas pasaule atdzīvojās, lielo kompāniju akciju vērtība kāpa un kriptovalūtu segments atžirga. Attiecīgi arī visi trīs raidījuma "Nākotnes kapitāls" portfeļi, sākoties 2024. gadam, rāda krietni priecīgāku ainu nekā pirms gada.

Nākotnes kapitāla portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Šogad Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Šogad investoriem pievienojās arī "robots" - "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +3,65%
  • Raivis Vilūns: +8,39%
  • "SEB Roboinvestors": +12,21%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!