Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vērtspapīru un finanšu tirgus uzraugoša iestāde apstiprinājusi biržā tirgotos fondus (ETF), kas iegulda tieši "Bitcoin", vēsta ASV mediji. Kriptovalūtu pasaule cer, ka šis notikums iepludinās jaunu naudu digātālajās monētās.

Kriptovalūtu ETF izveide ASV tika apspriesta un gaidīta jau vairākus gadus, bet SEC (ASV Vērtspapīru un biržu komisija) bija skeptiska un vairākas reizes noraidīja finanšu pasaules milžu centienus izveidot kriptovalūtu fondus. Taču pērn, pēc tiesas lēmuma par līdzīgu jautājumu, investori un nozares eksperti pareģoja, ka drīzumā ASV būs pieejams "Bitcoin" ETF.

Nu tas ir noticis. Ceturtdien SEC atļāva nozares smagsvariem "BlackRock", "Invesco", "Fidelity" un "Valkyrie" uzsākt tirgot pirmo kriptovalūtām piesaistīto ETF.

Tas faktiski nozīmē, ka tagad ASV biržās būs nopērkamas fonda daļas, kura vērtību veido "Bitcoin".

Tāpat kā biržās ir pieejami ETF, kurus veido, piemēram, 500 lielāko ASV uzņēmumu akcijas, vai Eiropas lielāko pārtikas ražotāju akcijas, tāpat nu ir pieejams ETF, kura pamatā ir iepriekš minēto kompāniju iegādātais "Bitcoin" vērtība un daudzums.

Attiecīgi, ja "Bitcoin" cena kāpj, tad ETF vērtība kāpj, ja krīt, tad ETF vērtība krīt.

Tas, kā iepriekš skaidroja "Delfi Bizness", pavērs durvis uz ieguldīšanu kriptovalūtās cilvēkiem, kuriem pirkt pašas kriptovalūtas šķiet pārāk sarežģītas, vai arī cilvēkiem, kuri neuzticas kriptovalūtu biržām, bet, piemēram, uzticas finanšu pasaules milzim "BlackRock".

"Apstiprinājums nozīmē, ka gan privātajiem, gan institucionālajiem investoriem tagad ir iespēja dažādot savu portfeli ar kriptovalūtām, neuztraucoties par sarežģītajiem to glabāšanas jautājumiem," sarunā ar "Bloomberg sacīja Djūka universitātes finanšu profesors Kempbels Hārvijs. Kriptovalūtu entuziasti gadiem ilgi ir apgalvojuši, ka fondi, kas iegulda tieši "Bitcoin", būtu izdevīgi investoriem un palīdzētu tuvināt nozari stingrāk regulētajai tradicionālo finanšu pasaulei.

"Lai gan mēs šodien apstiprinājām noteiktu "Bitcoin" ETF akciju iekļaušanu sarakstā un tirdzniecību biržā, mēs neapstiprinājām un neatbalstām "Bitcoin"," paziņojumā sacīja SEC priekšsēdētājs Gerijs Genslers. "Ieguldītājiem vajadzētu saglabāt piesardzību pret neskaitāmajiem riskiem, kas saistīti ar "Bitcoin" un produktiem, kuru vērtība ir saistīta ar kriptovalūtas vērtības izmaiņām."

“"Bitcoin" ETF iedzīvotājiem nodrošinās vieglāku piekļuvi kriptovalūtu tirgum, kā arī piesaistīs vairāk investoru un likviditāti. Šobrīd vēl ir pāragri prognozēt precīzu tirgus dinamiku un cik daudz jaunu tirgus dalībnieku ETF apstiprināšana varētu piesaistīt. Tomēr vēsturiski varam salīdzināt to ar zelta ETF apstiprināšanu 2004. gadā, kam sekoja veseli septiņi izaugsmes gadi. Kopā ar "Bitcoin" ieguves samazināšanu uz pusi, abi šie notikumi var nodrošināt ļoti dinamisku kriptovalūtu tirgus pavērsienu," komentējis pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas "Binance" izpilddirektors Ričards Tengs, piebilstot, ka tuvākajās nedēļās un mēnešos sagaidāmi arī citi nozarei nozīmīgi notikumi, kā, piemēram, "Bitcoin" ieguves samazināšana uz pusi un "Ethereum" ETF potenciālā apstiprināšana.

Entuziasti paredz, ka šis notikums varētu būtiski pacelt "Bitcoin" cenu. Tomēr, kā liecina "Delfi Bizness" novērojumi, pirmajās stundās pēc "zaļās gaismas došanas", cena nav būtiski kāpusi un turas pie 45-46 tūkstošiem ASV dolāru par vienu monētu.

Patiesībā pirmajās ETF tirdzniecības stundās "Bitcoin" cena nokrita par tūkstoti vai diviem. Pastāv iespēja, ka kriptovalūtu spekulanti jau bija iecenojuši šo fondu eksistenci, un "Bitcoin" iepirkuši, kad tā cena bija zemāka, un tagad steidzas pārdot savas pozīcijas.

Jāmin gan, ka pats par sevi "Bitcoin" ETF pasaulē nav pilnīgs jaunums un vairākās citās pasaules vietās tādi produkti jau ir bijuši pieejami iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!