Foto: Pexels
Pēc pārdzīvotās "kripto ziemas" 2023. gadā, nozarē atgriezās pozitīvs satraukums, raksta pasaules lielākās kriptovalūtu biržas "Binance" pārstāvji, iezīmējot, ka, lai gan vēl ir pāragri spriest, vai jau ir sācies "buļļu tirgus", tomēr kopējās tendences rada pārliecību par spēcīgas izaugsmes perspektīvām visai kripto ekosistēmai 2024. gadā.

Izanalizējot pēdējā gada notikumus un tendences kriptovalūtu tirgū, "Binance Research" komanda ir apkopojusi galvenos notikumus un rādītājus, kas kriptovalūtu entuziastiem jāpatur uzmanības lokā, sagaidot jauno, 2024. gadu.

"Bitcoin" tūlītējo darījumu ETF apstiprināšana

Kriptopasaules zelta standarts - "Bitcoin" (BTC) - 2023. gadā pārspēja daudzus vadošos aktīvus un indeksus – gan tradicionālos, gan kriptovalūtu. BTC tirgus kapitalizācija, kura 2022. gadā bija krietni sarukusi, gada laikā pārsniedza 160%. Savukārt Bitcoin ETF gaidās daudzi tradicionālie institucionālie investori sāka pievērst uzmanību kriptovalūtu ekosistēmai.

Lai gan biržā tirgotu BTC fondu (ETF) potenciāls ASV pastāvēja jau iepriekš, tomēr tikai 2023. gadā varēja vērot nozīmīgus pozitīvus pavērsienus šajā jomā. Augustā ASV tiesa lēma par labu "Grayscale" strīdā ar ASV Vērtspapīru un biržas komisiju (SEC) par "Grayscale Bitcoin Trust" (GBTC) pārveidošanu par BTC tūlītējo darījumu (spot) ETF.

Šis nolēmums pamudināja arī citus aktīvu pārvaldniekus ("BlackRock", "Fidelity", "Invesco" u. c.) iesniegt savus BTC ETF pieteikumus. Šobrīd SEC izskata pavisam 13 BTC ETF pieteikumus, kuru galīgie izskatīšanas termiņi ir no 2024. janvāra līdz augustam.

BTC ieguves samazināšana uz pusi

BTC ieguves apmērs ir limitēts līdz 21 miljonam vienību, un aptuveni ik pēc četriem gadiem tā ieguve tiek samazināta uz pusi, radot papildu deficītu un BTC cenas kāpumu. 2009. gadā uzsākot Bitcoin blokķēdes darbību, bloka atlīdzība bija 50 BTC par bloku.

2012., 2016. un 2020. gadā sekoja BTC ieguves samazināšanās uz pusi, šobrīd atlīdzība par vienu bloku ir 6,25 BTC. Paredzams, ka nākamā samazināšanās uz pusi notiks 2024. gada aprīlī, un pēc tam atlīdzība samazināsies līdz 3,125 BTC par bloku.

Ordinālu protokols un "Bitcoin" NFT

Viens no nozīmīgākajiem "Bitcoin" jaunumiem 2023. gadā bija Ordinālu protokola darbības uzsākšana gada sākumā, kas ļāva identificēt katru mazāko BTC satoši vienību (sats). Katrā BTC ir 100 000 000 šādu vienību, un Ordinālu protokols ļauj katram satam piešķirt unikālu identifikatoru un saturu (tekstu, attēlu, video u. c.), tādejādi paverot ceļu Bitcoin NFT un BRC-20 tokeniem. Šīs "Bitcoin" ekosistēmas inovācijas gada sākumā satricināja visu tirgu, vēlāk gan pieklusa, bet atkal piedzīvoja jaunu pieprasījumu vilni novembrī.

Stabilo monētu pieprasījums

Stabilo monētu piedāvājums ir kapitāla apjoma rādītājs, kas norāda uz potenciālo pircēju interesi un gatavību konkrētā laika periodā iegādāties kriptovalūtas. Pirmo reizi kopš 2022. gada 1. ceturkšņa piecu lielāko stabilo monētu piedāvājums 2023. gada 4. ceturksnī kļuva pozitīvs. Turpmākajos mēnešos ir vērts sekot līdzi šim rādītājam, lai pārliecinātos par to, vai šīm izmaiņām ir īslaicīgs raksturs vai arī tās apstiprināsies kā noturīga tendence.

NFT atgriešanās

2023. gadā NFT tirdzniecība piedzīvoja ievērojamu lejupslīdi, katru mēnesi no februāra līdz septembrim uzrādot jaunu gada minimumu. Tomēr oktobris iezīmēja tendences lūzuma punktu un novembrī NFT piedzīvoja jau ievērojamu tirdzniecības apjomu kāpumu. Tostarp novembrī populārākie bija tieši "Bitcoin" NFT, sasniedzot vairāk nekā 375 miljonus ASV dolāru tirdzniecības apjomu.

Pēc ilgstošā cenu krituma un pesimisma, tirdzniecības apjomu kāpumu novembrī var uzskatīt par pozitīvu pavērsienu tirgū un NFT sektora atdzimšanu. Tāpēc būs svarīgi vērot NFT tendences 2024. gadā, lai pārliecinātos, vai šis tirgus segments turpinās izaugsmi.

Protokolu izmantošanas maksa

Nozarei attīstoties un protokoliem pārejot ieņēmumu gūšanas fāzē, svarīgi būs sekot līdzi maksājumiem, ko ģenerēs labākie kriptoprojekti. Protokolu lietošanas izmaksas pieauga visa 2023. gada laikā. Novembrī 20 lielāko kriptoprojektu komisijas maksu ieņēmumu pieauga par vairāk nekā 88% salīdzinājumā ar janvāri.

Pārliecinoši lielākās izmaksas ir novērojamas "Ethereum" tīklā, kur komisijas maksu ieņēmumu ir divas reizes lielāki nekā jebkuram citam protokolam. Otrs lielākais maksājumu ģenerators bija decentralizēto finanšu (DeFi) protokoli, kur tirgus līderi ir "Lido" un "Uniswap". Lai gan DeFi projekti un 1. līmeņa (L1) projekti 2023. gadā dominēja, tomēr arī NFT veidoja ievērojamu daļu kopējo maksājumu plūsmā. Šajā sektorā pārliecinošs līderis bija "OpenSea" ar gandrīz divreiz lielākiem ieņēmumiem nekā "Manifold" un "Blur".

Ieņēmumi par protokolu izmantošanu apliecina uzņēmējdarbības modeļa ilgtspēju, tāpēc konstants maksājumu pieaugums 2023. gadā bija iepriecinoša zīme. Sākoties 2024. gadam, būs svarīgi rūpīgi sekot līdzi tam, kuri protokoli un sektori arī turpmāk spēs uzrādīt labus komisijas maksu rādītājus.

Konkurences saasināšanās starp 1. slāņa platformām

Lai gan pēc lielākās daļas rādītāju "Ethereum" joprojām ir dominējošais viedo līgumu 1. slāņa (L1) platformā, tomēr 2023. gadā arī citi L1 risinājumi sevi parādīja ļoti daudzsološi, atsevišķos rādītājos pat pārspējot "Ethereum". 2024. gads parādīs, vai "Ethereum" spēs saglabāt savas dominējošās L1 pozīcijas.

Vislabākos rezultātus 2023. gadā guva "Solana", tā tirgus kapitalizācija novembrī vien pieauga par aptuveni 56 %. Arī "Toncoin" sasniedza labus rezultātus, īpaši pēc partnerības paziņojuma ar "Telegram".

SocialFi uzplaukums

2023. gadā uzplauka arī blokķēdes lietojumprogrammu sociālais potenciāls, strauji attīstoties sociālo finanšu jeb SocialFi segmentam, kas apzīmē DeFi un sociālo mediju konverģenci. SocialFi segmentā lielākais veiksminieks 2023. gadā bija friend.tech, kas piesaistīja plašu uzmanību. Līdz novembra beigām friend.tech komisijas maksās vien nopelnīja vairāk nekā 25 miljonus ASV dolāru. Platforma pagaidām vēl ir tikai beta režīmā, un tās gala versijas palaišana vēl tikai plānojas.

Cita starpā friend.tech piesaistīja arī ārpus kripto nozares darbojošos influenceru uzmanību, apliecinot Web3 sociālo lietotņu potenciālu. Citi nozīmīgi SocialFi projekti ir "Farcaster", "Lens Protocol" un "Binance Square".

2023. gada pēdējo mēnešu notikumi ir pamodinājuši visu kripto nozari. Pieaugusi ažiotāža, un arvien jauni tirgus dalībnieki izrāda interesi par nozari, palielinot nepieciešamību aktīvi sekot līdzi galvenajiem tirgus rādītājiem un nozīmīgākajiem naratīviem, lai spētu būt 2024. gada notikumu avangardā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!