Kristāla bumbas un spējas paredzēt finanšu tirgu nākotni nav nevienam. Pat par Omahas orākulu sauktajam Vorenam Bafetam nav šādu spēju. Pamatā veiksmīgākie investori paļaujas uz diversifikāciju un ilgtermiņa plāniem. Tomēr ir tendences un jautājumi, par kuriem katram investoram, pirms pārkāpt nākamā gada slieksni, vajadzētu padomāt. Par 2023. gada notikumiem un nākamā gada tendencēm raidījumā "Nākotnes kapitāls" saruna ar "SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītāju Andri Lāriņu.

Dažādās pasaules malās dažādi rezultāti 

“Iespējams, šogad tā ir lielākā vilšanās, ja skatāmies, kāda bija situācija pirms gada,” saka Lāriņš, komentējot pagājušā gada izskaņā un šī gada sākumā profesionālo investoru un baņķieru paustās cerības visā pasaulē, ka Ķīnas ekonomika 2023. gadā pieredzēs lielu izaugsmi. Tomēr tas nenotika. Nekustāmā īpašuma krīze, kas Ķīnā veido 30% no ekonomikas, iedzīvotāju tērēšanas paradumu maiņa un kopējie finansiālie izaicinājumi neļāva valstij uzsākt iecerēto uzrāvienu pēc Covid-19. 

Savukārt Ķīnas kaimiņiene Japāna šogad vasarā piedzīvoja strauju izaugsmi, kas sāka tuvoties “ekonomiskajam brīnumam”, ko valsts pieredzēja pāris desmitgades pēc Otrā pasaules kara. Lai arī uz gada beigām šis entuziasms tirgū sāka noplakt, rezultāti ir labāki nekā aizvadītajos gados. “Japāna tomēr ir salīdzinoši tālu no sava 1989. gada rekorda,” piebilst Lāriņš. Kuzikovs papildina, ka viņa “Roboinvestora” portfelī Japānas ETF tuvojas ASV indeksu līmenim. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!