Foto: Midjourney/DELFI

Pirms sešiem gadiem Igaunija plaši atvēra savas durvis ne tikai kriptovalūtu uzņēmumiem, bet arī krāpniekiem. Protams, ka šādu iespēju nelaida garām vieglas peļņas tīkotāji no visām pasaules malām, kā rezultātā dažu gadu laikā, izmantojot Igaunijā reģistrētus uzņēmumus, nozagts un atmazgāts vairāk nekā viens miljards eiro, raksta laikraksts "Eesti Ekspress".

Vēl šobrīd igauņi cīnās ar aptraipītās reputācijas sekām. Daudzi šajā situācijā saredz paralēles ar "Danske Bank" naudas atmazgāšanas gadījumu. Pastāvēja risks, ka strauji samazināsies Igaunijas kredītreitings, un tas būtu apdraudējis iedzīvotāju iespējas saņemt hipotekāro kredītu un līzingu, kā arī viņu spēju tos nomaksāt.

Kas var radīt tādu postu? Iemesls ir licences kriptovalūtu uzņēmumiem!

Igaunijas valdība 2017. gadā vēlējās valsti padarīt par kriptovalūtas pionieri – vienu no pirmajām valstīm Eiropā, kas kriptovalūtu uzņēmējiem 30 dienu laikā spēj izsniegt darbības licenci. Reaģējot uz šīm ziņām, pēc šīm licencēm radās negaidīts pieprasījums – turklāt ne tikai no Igaunijas, bet visas pasaules. Dažu gadu laikā licenci saņēma vairāk nekā 1600 uzņēmumu. Joprojām īsti nav skaidrs, kāda bija un ir daudzu licences saņēmēju darbības sfēra.

Laikraksts "Eesti Ekspress" skaidro, kā šī Pandoras lāde tika atvērta un kas tajā atradās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!