Foto: LETA

Pasažieru dzelzceļa satiksme starp Tartu un Rīgu varētu sākties nākamā gada otrajā pusē, vēsta raidorganizācija ERR, atsaucoties uz Igaunijas pasažieru dzelzceļa operatora "Elron" vadību.

Igaunijā esošajā Valgas dzelzceļa stacijā tiek apkalpoti gan "Elron" vilcieni, kas tur caur Tartu ieradušies no Tallinas, gan arī Latvijas "ViVi" vilcieni, kas atbraukuši no Rīgas. Tomēr ērta savienojuma starp abu valstu vilcieniem pašreiz nav, norāda ERR.

Šobrīd, kad nesen atjaunotais dzelzceļa savienojums starp Rīgu un Viļņu kļūst arvien populārāks, gan Lietuvas, gan Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk jautā, kāpēc viņi nevar aizbraukt ar vilcienu līdz pat Tallinai.

ERR atgādina, ka Latvija jau sen ir piedāvājusi pati apkalpot vilcienus starp Rīgu un Tartu par 250 000 eiro gadā, taču Igaunijas lēmumu pieņēmēji norādījuši, ka šim dzelzceļa savienojumam nav ne naudas, ne arī vajadzības.

"Mēs neesam saņēmuši nekādu atbildi," sacīja "Pasažieru vilciena" vadītājs Rodžers Jānis Grigulis. "Pirms [sava] piedāvājuma iesniegšanas mēs rūpīgi strādājām. Mēs esam veikuši visus pasākumus no savas puses, mūsu vilcieni pat ir aprīkoti ar nepieciešamajiem radio raidītājiem starptautiskajiem savienojumiem," viņš uzsvēra.

"Ja viņi būs gatavi ar mūsu starpniecību rezervēt pasažieru pārvadājumus Rīga-Tartu un tas kļūs skaidrs jau šobrīd, tad jau pavasara sākumā šajā maršrutā varētu kursēt vilcieni," uzsvēra Grigulis. "Taču mums ir nepieciešama skaidra Igaunijas nostāja, ka viņi patiešām vēlas uzsākt dzelzceļa savienojumu," piebilda viņš.

ERR tomēr norāda, ka arī "Elron" ir ieinteresēta Tartu-Rīgas dzelzceļa savienojuma izveidē un atbildīgā ministrija Igaunijā no nākamā gada valsts budžeta šim mērķim ir atvēlējusi 300 000 eiro. Latvijas pusei tas bija diezgan negaidīts pavērsiens, un pašlaik vēl nav skaidrs, vai un cik lielā mērā abu kaimiņvalstu pasažieru dzelzceļa operatori sadarbosies šajā maršrutā.

"Esam plānojuši, ka varēsim sākt [vilcienu kursēšanu šajā maršrutā 2024. gada] augustā, bet reāli būtu uzsākt dzelzceļa satiksmi starp Tartu un Rīgu oktobrī," sacīja "Elron" tehniskais direktors Mārts Ērenpreiss.

"Es ticu, ka mūsu sadarbības sarunas ar latviešiem turpināsies," viņš turpināja. "Sākotnēji plānots maršruta atklāšanai izmantot igauņu vilcienu, kas nozīmētu nelielas izmaiņas pašreizējā koncepcijā."

ERR arī atzīmē, ka veiksmīgai vilcienu kursēšanai minētajā maršrutā jāatjauno dzelzceļa infrastruktūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!