Foto: Shutterstock
Alisei Alkai, Ilonai Kuzminai un Baibai Nipartei ir izdevies īstenot savu mērķi pārkvalificēties par programmētāju un veidot karjeru IT nozares uzņēmumā Latvijā. Šis ceļš katrai no viņām ir bijis atšķirīgs, bet visas vieno kopīgi secinājumi. Pirmkārt, šim pārejas posmam iepriekš ir jāsagatavojas, tostarp finansiāli, otrkārt, tas nebūt nav viegli un ātri, treškārt, sasniegtais rada lielu gandarījumu un jaunas izaugsmes iespējas, arī atalgojuma ziņā.

Sarunā ar "Delfi Bizness" sievietes iezīmē savu ceļu uz IT nozari un stāsta, kādu algu var gaidīt iesācēji šajā jomā.

Viņas visas vieno arī "She Can Do IT" vadības darbs. Tā ir organizācija, kuru izveidojušas 11 sievietes, kas ir "izsitušās" IT sektorā un grib palīdzēt šajā ceļā arī citām.

Alises stāsts

Nu jau rit piektais gads, kopš Alise strādā IT jomā kā programmētāja. Pirms tam viņa darbojās skaistumkopšanas sfērā, strādāja par frizieri. "Es izlēmu mainīt profesiju, jo man nepatika tik tiešs darbs ar cilvēkiem. Turklāt šajā profesijā es nekad nejutos finansiāli stabili, un tas man radīja trauksmi un izdegšanu," atklāj Alise.

Vienā brīdī viņa izlēmusi, ka nodarbošanās ir jāmaina, apņēmusies iemācīties programmēt un sākt strādāt šajā profesijā. "Tā es šeit esmu, un man ļoti patīk. Strādāju jau trešajā IT uzņēmumā," viņa saka.

Baibas stāsts

Baiba kā programmētāja strādā apmēram pusotru gadu. Viņa jau desmit gadus bija strādājusi dažādos IT uzņēmumos, bet komunikācijas jomā. Nolēmusi, ka grib mainīt karjeras virzienu vairāk uz tehnisko pusi, pieteikusies intensīvajiem programmēšanas kursiem un pagājušā gada maijā startējusi jaunajā amatā.

"Es esmu apmierināta ar savu izvēli. Man ļoti patīk tehniskā domāšana un problēmu risināšana. Arī mana izglītība ir saistīta ar tehnisko jomu, un tas viss labi sader kopā," teic Baiba.

Ilonas stāsts

"Man aiz muguras ir astoņu gadu pieredze vadības līmeņa amatos un maģistra grāds – tam nebija nekādas saistības ar programmēšanu. Pirms diviem gadiem izdomāju, ka jāsāk viss no jauna, jādara kaut kas cits," viņa stāsta. Ilona prātojusi, ka jau līdz šim darbā lielu uzmanību pievērsusi tieši dažādu tehnoloģiju ieviešanai un procesu automatizācijai, lai gan to neparedzēja viņas tiešie darba pienākumi.

"Sapratu, ka IT ir mans lauks. Konsultējoties ar vairākiem cilvēkiem, ieguvu instrukcijas, kā es varētu nonākt šajā galamērķī, aizgāju no darba un ķēros pie tā, lai kļūtu par programmētāju," viņa raksturo savu ceļu.

Ilona jau gadu strādā par "front-end" programmētāju. "Esmu sajūsmā par paveikto," viņa uzsver.

Kā to sasniegt?

Ilona ir mamma diviem bērniem. No brīža, kad viņa aizgāja no iepriekšējā darba un atrada darbu IT jomā, pagāja astoņi mēneši. No tā aktīvais darba meklēšanas posms pēc kursu pabeigšanas ilga aptuveni četrus mēnešus. Tiesa gan, tas nebija viegls periods, turklāt arī šajā laikā viņa turpināja praktizēties pašmācības ceļā, lai nezaudētu un uzlabotu iegūtās zināšanas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!