Foto: Publicitātes foto
Pērnais gads noslēdzās ar vērienu - decembrī pasaules akciju indeksi piedzīvoja ilgāko uzvaru sēriju kopš 2017. gada. Vairāki ASV akciju indeksi jau ir sasnieguši savus visu laiku augstākos līmeņus, savukārt to Eiropas līdziniekus no iepriekšējā maksimuma šķir mazāk nekā 1%. Līdz ar pārsteidzoši pozitīviem inflācijas datiem, kā arī gaidām par maigāku monetāro politiku un “mīkstu” ekonomikas piezemēšanos tirgus dalībnieki izrādīja izteikti pozitīvu noskaņojumu.

Arī obligāciju tirgus piedzīvoja izaugsmi. ASV valsts 10 gadu obligāciju ienesīgums noslīdēja zem 4 % (šāds līmenis pēdējoreiz bija vērojams jūlijā), savukārt Vācijas valsts tāda paša termiņa obligāciju ienesīgums nokritās līdz 2 %, kas ir zemākais rādītājs kopš 2022. gada beigām. Attiecīgi galvenie obligāciju indeksi otro mēnesi pēc kārtas pieauga par vairāk nekā 2%.

Vēstījumi no ASV svētku noskaņās

Ziņas no ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) sagādāja decembra spilgtāko notikumu. Centrālā banka ne tikai trešo mēnesi pēc kārtas neturpināja procentu likmju paaugstināšanu, bet arī norādīja uz likmju samazināšanu nākamajā gadā – trīs reizes par 25 bāzes punktiem.

FRS vadītājs Džeroms Pauels norādīja, ka inflācijas atvēsināšanas instrumenti darbojas, tomēr darbs nav galā, kamēr cenu pieaugums nesamazināsies līdz 2% gadā. Turklāt centrālā banka norādīja, ka gada beigās prognozējama lēnāka ekonomiskā izaugsme pēc iespaidīgā 5,2 % gada pieauguma 3. ceturksnī. Tomēr darba tirgus vēl aizvien ir negaidīti spēcīgs, un, visticamāk, cenu kāpumu izdosies apvaldīt, neizraisot recesiju.

Lai gan vairums makroekonomisko rādītāju apliecina pieņēmumu, ka ASV ekonomika saglabās savu noturību, pārāk optimistiskas investoru gaidas rada riskus finanšu tirgu cenu dinamikai. Šobrīd tirgus dalībnieki cer, ka centrālā banka samazinās procentu likmes divreiz vairāk, nekā tā pati centrālā banka norāda. Tā kā šis scenārijs jau ir iekļauts gan akciju, gan obligāciju cenās, mēs varam sagaidīt lielāku svārstīgumu tirgos, ja parādīsies kādi nelabvēlīgi inflācijas vai patēriņa dati.

Atskatoties uz 2023. gadu

Pagājušais gads finanšu tirgiem izrādījās ievērojami labāks, nekā būtu bijis iespējams prognozēt. Nepiepildījās 2023. gada sākumā valdošās prognozes, ka augsto procentu likmju ietekmes dēļ piedzīvosim globālu lejupslīdi. Martā finanšu tirgus gan sabiedēja vairāku ASV reģionālo banku sabrukums, ko ar valdības iejaukšanos ātri izdevās ierobežot.

Bez būtiskiem satricinājumiem finanšu sektorā noskaņojums ātri uzlabojās ekonomikas izaugsmes dēļ. Patēriņa dati visa gada garumā pārspēja gaidīto, un bezdarba līmenis joprojām saglabājās vēsturiski zemā līmenī. Arī mākslīgā intelekta uzplaukums pērn bija viens no galvenajiem ekonomikas virzītājspēkiem. Tehnoloģiju uzņēmumiem izdevās palielināt nākotnes peļņas prognozes un panākt akciju cenu pieaugumu. Augustā tirgi piedzīvoja korekciju pēc tam, kad FRS pēdējo reizi šogad paaugstināja procentu likmes. Dažus mēnešus akciju tirgū turpinājās satraukums inflācijas un obligāciju ienesīguma likmju kāpuma dēļ. Tomēr pēc pozitīvām pazīmēm novembra datos un veiksmīgiem uzņēmumu trešā ceturkšņa peļņas rādītājiem agri iesākās Ziemassvētku dāvanu laiks ar cenu pieaugumu finanšu tirgos, turpinādamies divus mēnešus līdz gada beigām.

Akciju indekss "MSCI World" pagājušajā gadā pieauga par gandrīz 18%, 2022. gadā piedzīvojis līdzīga mēroga kritumu. Obligāciju indeksi pēc diviem gadiem beidzot uzrādīja pozitīvus rezultātus, un pasaules kopējais indekss sasniedza gandrīz 5% pieaugumu. Šāda dinamika pensiju plāniem ar 100% obligāciju īpatsvaru nozīmēja ienesīgumu tuvu 7 %, savukārt pensiju plāniem ar lielāku akciju īpatsvaru gada rezultāts ir bijis augstāks proporcionāli akciju īpatsvaram – tā, piemēram, pensiju plāniem ar 75 % akciju īpatsvaru tas pārsniedza 13 %. Kopumā pērnais gads finanšu tirgos ir pārspējis gada sākuma pesimistiskās prognozes, un tirgi kārtējo reizi pierādījuši, ka augsta “raižu siena” (wall of worries) ir viens no priekšnosacījumiem veiksmīgam gadam finanšu tirgos. Raugoties uz 2024. gadu, mēs nesagaidām, ka tirgu rezultāti būs tikpat augsti kā pērn – tie ir gaidāmi mērenāki nekā iepriekšējā gadā, ja nav negatīvi pārsteigumi tirgiem svarīgajos rādītajos (inflācija, uzņēmumu peļņas dati u.c.).

No globālā uz vietējo

Pagājušajā mēnesī Baltijas iespējkapitāla jomā bija vērojami pozitīvi notikumi. "Livonia Partners Fund II", kurā "Luminor" pensiju plāni ir veikuši ieguldījumus, paziņoja par diviem jauniem iegādes darījumiem, un viens no tiem bija Latvijā. "Livonia Partners Fund II" ieguldīs Latvijas uzņēmumā "Digital Mind", kas specializējas biznesa procesu digitalizācijā. Papildu kapitāls "Digital Mind" palīdzēs iegādāties Polijas uzņēmumu "EIP Dynamics" un kļūt par galveno "Microsoft" biznesa risinājumu nodrošinātāju valstī.

Ieguldījumu stratēģija

Nesenie notikumi tirgos veido nelielu daļu no mūsu kopējā tirgus novērtējuma. Kopumā decembrī esam saglabājuši stabilu riska līmeni. Noskaņojums uzlabojies gan obligāciju, gan akciju tirgos. Lai gan janvāris tirgos nav spēcīgs mēnesis, brīdī, kad tirgi sasniedz visu laiku augstākos rādītājus, augšupeja visbiežāk turpinās gan pēc mēneša, gan gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!