Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (12.02.-16.02.) notikumu apkopojumu.

Mākslīgais intelekts uz palikšanu

Lai gan "lētās naudas" laiks ir beidzies, bijušais igauņu veiksmes stāsta "Skype" vadītājs un investors Stens Tamkivi saka, ka labās idejas nekur nepazūd. Mākslīgā intelekta (MI) rīkos, kas risina reālas problēmas, vēl aizvien ieplūst miljardi.

Tamkivi ir viens no tehnoloģiju iespējkapitāla fonda "Plural" veidotājiem. Kopš darbības sākšanas 2022. gada jūnijā fonds investējis 26 uzņēmumos sešās pasaules valstīs – Dānijā, Igaunijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā un ASV. Apjomīgākie ieguldījumi veikti uzņēmumos, kuru darbība saistīta ar mākslīgo intelektu (31%), progresīvajām tehnoloģijām (16%), kā arī klimata un enerģētikas nozari (14%).

Uzzināt vairāk.

Likmes nekritīs?

Jaunākie notikumi ASV darba tirgū un inflācijas frontē likuši investoriem visā pasaulē pārskatīt savas likmju prognozes gan ASV, gan eirozonā. Kā notikumi ASV var ietekmēt kredītlikmes Eiropas Savienībā, un kādas ir jaunākās tirgus prognozes par pirmo gaidāmo likmju samazinājumu eirozonā, skaidro bankas "Citadele" meitas uzņēmuma "CBL Asset Management" ekonomiste Simona Striževska.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no tirgiem

Rekordi ASV. Visi trīs galvenie Volstrītas indeksi pieauga, un indekss "Standard & Poor's 500" noslēdza tirdzniecības sesiju naktī uz piektdienu ar 5029,73 punktiem, kas ir visu laiku augstākais līmenis.

Tuvojas rekordam Japānā. Lai gan Japāna zaudēja trešās pasaules lielākās ekonomikas statusu Vācijai, valsts četras desmitgades rūkošais akciju tirgus nu ir pietuvojies rekordaugstumiem. Vadošais indekss "Nikkei 225" sasniedza 34 gados augstāko punktu.

Kāpj Eiropā. Parīzes biržā kāpumu nodrošināja autobūves uzņēmumi pēc tam, kad Francijas un ASV autobūves uzņēmums "Stellantis" pērn strādāja ar 18,6 miljardu eiro tīro peļņu, kas ir visu laiku augstākais līmenis tā vēsturē. "Renault" un "Stellantis" akciju cenas pieauga par vairāk nekā 5%. Frankfurtes biržā akciju cenas pieauga pēc Vācijas otrās lielākās kredītiestādes "Commerzbank" paziņojuma, ka augstākas procentlikmes palīdzējušas tai sasniegt augstāko gada neto peļņu 15 gados. "Commerzbank" akcijas cena kāpa par vairāk nekā 5%. Kāpums bija arī Londonas biržā, neraugoties uz datiem, ka Lielbritānijas ekonomika ar 0,3% lejupslīdi ceturtajā ceturksnī nonākusi recesijā.

Neliels kritums. ASV Tirdzniecības ministrija ceturtdien publiskoja datus, ka mazumtirdzniecības apgrozījums ASV janvārī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājies par 0,8%, tādējādi reģistrēts straujāks kritums par prognozēto 0,1%.

"Bitcoin" aug. Kāre pēc peļņas, ko piedāvā kriptovalūtas ir atgriezusies tirgos, un šonedēļ "Bitcoin" pietuvojās 53 tūkstošu dolāru par vienu monētu atzīmei. Tik augstas cenas nav novērotas kopš 2021. gada rudens.

Bezoss pārdod. "Amazon" dibinātājs un vadītājs Džefs Bezoss pārdevis ASV interneta tirdzniecības lieluzņēmuma akcijas aptuveni divu miljardu dolāru apmērā, liecina nesen publiskotā fondu biržas regulatoru informācija.

"Sony" pelna. Japānas elektronikas un izklaides kompānija "Sony" šī biznesa gada trešajā ceturksnī, kas noslēdzās decembrī, strādāja ar 363,9 miljardu jenu (2,2 miljardi eiro) peļņu, kas ir par 13% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada, teikts trešdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Kalvītis pērk. "Latvijas gāzes" valdes locekļi šā gada laikā plāno izpirkt visas uzņēmuma akcijas, piektdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. "Mēs esam apņēmības pilni šā gada laikā izpirkt visus akcionārus. Domāju, ka tuvāko mēnešu laikā būs arī skaidrība par tiem akcionāriem, kas pārstāv Krieviju," sacīja Kalvītis. 2023.gada novembrī "Latvijas gāzes" valdes locekļi Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību sāktā vadības izpirkuma procesā iegādājās 28,97% "Latvijas gāzes" akciju. Akcijas tika iegādātas no Luksemburgas investīciju fonda "Marguerite Gas II".

Pazudusi nauda. No Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" infrastruktūras fonda, kuru pārvaldīja bijušais partneris Šarūns Stepukonis, varētu būt pazuduši apmēram 40 miljoni eiro, otrdien paziņoja kompānijas advokāts Darjus Raulušaitiis.

Cenu svārstības

Cik dzīvokļi jānopērk, lai tā būtu investīcija?

Nekustamais īpašums var kalpot kā investīciju objekts – tajā var ieguldīt tiešā veidā – nopērkot, vai investējot platformās, kas pēc tam aizdod naudu būvniekiem. Par to, ko šogad sola nekustamā īpašuma tirgus, vai ir vērts pirkt dzīvokli tagad vai pagaidīt, un par to, cik naudas vajag, lai izveidotu pelnošu nekustamā īpašuma portfeli, stāsta kopfinansējuma platformas "EstateGuru" Latvijā vadītājs Aleksandrs Mežapuķe.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +6,3%
  • Raivis Vilūns: +16,47%
  • "SEB Roboinvestors": +12,47%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!