Fоtо: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (19.02.-23.02.) notikumu apkopojumu.

Burbulis blīst

ASV akciju tirgus septiņi tehnoloģiju uzņēmumi turpina dominēt pasaulē. Aprēķini liecina, ka šo uzņēmumu izlase, kurā iekļauti arī "Apple" un "Microsoft", tirgus kapitalizācijas ziņā apsteidz visas pasaules biržas, izņemot ASV. Kamēr eksperti atkārtoti spriež, vai šie uzņēmumi nav pārvērtēti, tie turpina augt vērtībā no ceturkšņa uz ceturksni. Septiņu uzņēmumu tirgus kapitalizācija kopā 21. februārī sasniedza 12,82 triljonus ASV dolāru.

Uzzināt vairāk.

Olu akcijas ar atlaidi?

Pērn Latvijas biržā vienīgajā IPO debitēja olu ražotājs "APF Holdings". Lai arī sākotnējais akciju piedāvājums bija veiksmīgs, neilgi pēc tam uzņēmuma akciju vērtība, sekojot kopējai tendencei Baltijā, nokritās, un šobrīd uzņēmuma akcijas tiek tirgotas zem starta vērtības. "Signet Bank" analītiķu vērtējums liek domāt, ka tirgus akciju cenas nav pilnībā novērtējis un šobrīd tās tiek pārdotas ar atlaidi. Tam piekrīt arī investors un finanšu tirgus eksperts Andrejs Martinovs.

Uzzināt vairāk.

Ko darīt ar naudu?

Latvijas iedzīvotāju noguldījumu apjomi kredītiestādēs jeb banku kontos ik gadu pieaug, un pagājušā gada nogalē bija nepilni 10 miljardi eiro. Lai arī pērn līdz ar inflācijas kāpumu noguldījumu pieauga temps bija lēnākais pēdējā desmitgadē (Latvijas Bankas dati), tomēr rocība ieguldīt naudu finanšu tirgos tāpat saglabājas augsta. Īpaši tāpēc, ka liela daļa noguldījumu joprojām stāv norēķinu kontos, par kuriem bankas parasti nemaksā neko. Tas daudz neatšķiras no krāšanas zeķē, taču tā vietā būtu svarīgi vismaz daļu no brīvajiem līdzekļiem ieguldīt. Ar ko soli pa solim sākt savu ceļu ieguldījumu pasaulē, stāsta "Capitalia" vadītājs Juris Grišins.

Uzzināt vairāk.

Pensijas pelna

Finanšu tirgiem 2022. gads bija viens no sliktākajiem kopš gadsimta sākuma. Karš Ukrainā, straujš inflācijas kāpums un vadošo centrālo banku atbilde – augstākas procentu likmes – sekmēja zemākas obligāciju un uzņēmumu akciju cenas. Šīs norises tiešā veidā ietekmēja valsts fondēto pensiju shēmas plānus. Vidējā plāna daļas vērtība tajā gadā samazinājās par 13,8%. Savukārt pērn pensiju plāni pieredzēja izteikti labu gadu. Latvijas Bankas Monetārās politikas analīzes daļas vecākais ekonomists Dans Štaermans skaidro, kas ir šīs veikmes pamatā.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no pasaules

  • Indeksi aug. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 1,2% līdz 39 069,11 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 2,1% līdz 5087,03 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 3,0% līdz 16 041,62 punktiem. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,3% līdz 7684,49 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 1,3% līdz 7911,60 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 1,5% līdz 17 370,45 punktiem.
  • "Nvidia" vilina. Mikroshēmu ražotāja "Nvidia" akcijas cena pieauga par 16,4%, palielinot uzņēmuma tirgus vērtību līdz gandrīz 2 triljoniem ASV dolāru, pēc ziņām, ka tā ceturkšņa peļņa pieaugusi līdz 12,3 mijardiem dolāru. Rekordlielo peļņu veicināja pieprasījums pēc šī uzņēmuma tehnoloģijas mākslīgā intelekta jomai.
  • Veicas labi. Lielbritānijas lielākā banka HSBC pērn strādājusi ar 30,3 miljardu dolāru pirmsnodokļu peļņu, kas ir visu laiku augstākais līmenis tās vēsturē, teikts trešdien publiskotajā bankas paziņojumā. Bankas peļņa pērn pieaugusi par gandrīz 80%.
  • "Indexo" papildu akcijas. "Nasdaq Riga" biržā šonedēļ iekļauti ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" 19 000 papildu akciju. Tās emitētas darbinieku akciju opciju programmas ietvaros. Kopējais biržā iekļauto "Indexo" akciju skaits pēc papildu akciju iekļaušanas būs 4 565 330.
  • Paredz krāpniecību. Gaidāmais atbalsts, ko saņems hipotēku kredītu ņēmēji, kā paredz "SEB bankas" Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis, gan martā, gan aprīlī aktivizēs kiberkrāpniekus. Eksperti aicina iedzīvotājus uzmanīties no e-pastiem, īsziņām un zvaniem, kas mudina veikt neierastas darbības ar saviem banku kontiem, atvērt aizdomīgas saites, reģistrēties kaut kur vai pārsūtīt savu naudu uz svešiem kontiem.
  • "Revolut" robots. Finanšu pakalpojumu lietotne "Revolut" nule kā laidusi klajā automatizētu ieguldījumu rīku. Platforma, kā apgalvo uzņēmumā, palīdz klientiem ieguldīt, izmantojot diversificētu portfeli, netērējot ilgu laiku izpētei un nepārtrauktai portfeļu pārvaldīšanai. Jaunais produkts ir izdevīgs klientiem, kuriem nav laika veikt plašu izpēti un aktīvi ieguldīt, kā arī tiem, kuriem ir ierobežota tirdzniecības pieredze vai tās nav vispār.
  • Piesaista aizdevēju. AS "APF Holdings" privātā obligāciju emisijā piesaistījusi septiņus miljonus eiro, visu obligāciju apjomu pārdodot Polijas investīciju fondam "CVI". Obligāciju dzēšanas termiņš ir četri gadi. "APF Holdings" norāda, ka obligāciju iegādes darījumā "CVI" un "APF Holdings" ir arī noslēguši vienošanos, kas paredz, ka "CVI" izsaka provizorisku apņemšanos piešķirt papildu piecus miljonus eiro "APF Holdings" ar nosacījumu, ka uzņēmums izpilda iepriekš noteiktus finanšu nosacījumus.

Cenu svārstības

Ko grib gados jaunie investori un ko gados vecākie?


Latvijas pensiju fondu nauda vairumā aizplūst uz ārzemēm, jo, kā raidījumā "Nākotnes kapitāls" norāda "Citadeles" meitasuzņēmuma "CBL Asset Management" vadītājs Kārlis Purgailis, Baltijā faktiski nav, kur ieguldīt. Gan tādēļ, lai nauda "nesēdētu" kontos, gan tādēļ, lai mūsu nauda strādātu Latvijas ekonomikas labā, nepieciešami jauni uzņēmumi biržās. Vienlaikus nepieciešama arī lielāka interese no sabiedrības puses par ieguldījumiem. Dati rāda, ka lēnām tas notiek.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +6,19%
  • Raivis Vilūns: +15,17%
  • "SEB Roboinvestors": +12,68%

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !