Foto: Shutterstock

Lietuvas Finanšu ministrija ierosinājusi alkohola un tabakas akcīzes nodokli celt trīs gadus pēc kārtas, sākot no 2025. gada.

Trešdien ministrija prezentēja trīs gadu plānu akcīzes nodokļa paaugstināšanai. Ministrijā sagaida, ka plānu parlamentā apstiprinās pavasara sesijas laikā.

Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste paskaidroja, ka akcīzes nodokļa celšanas nolūks ir samazināt alkohola un tabakas patēriņu, kā arī novērst akcīzes nodokļa īpatsvara samazinājumu pieaugošajās cenās, jo, kāpjot algām un cenām, akcīzes nodokļa īpatsvars samazinās.

Saglabājot proporcionālu akcīzes nodokļa daļu cenās, tiks novērsts tas, ka alkohols un tabaka kļūst pieejamāka un pieaug patēriņš, klāstīja ministre, norādot, ka pēdējo gadu laikā alkohola patēriņš Lietuvā ir nedaudz samazinājies, kamēr tabakas - gan cigarešu, gan karsējamo tabakas izstrādājumu - patēriņš ir pieaudzis.

Ar akcīzes nodokļu kāpumu trīs gadu laikā nodokļa ieņēmumus plānots palielināt par 126,7 miljoniem eiro.

Lietuvas Finanšu ministrijas plāns paredz, ka no nākamā gada akcīzes nodoklis etilspirtam pieaugs par 5%, vīnam un citiem raudzētiem dzērieniem - par aptuveni 10%, bet akcīzes nodoklis alum - par 10%.

Tikmēr akcīzes nodoklis cigaretēm būtu vismaz 147,7 eiro par 1000 cigaretēm, palielinot to no pašreizējiem 138 eiro, tādējādi 20 cigarešu paciņa nākamgad būtu par 0,21 eiro dārgāka.

Akcīzes nodoklis karsējamai tabakai un alternatīviem izstrādājumiem palielinātos par 11%, bet akcīzes nodoklis smēķējamai un neapstrādātai tabakai palielinātos par 7,8%. Akcīzes nodoklis elektronisko cigarešu šķidrumiem nākamajos trīs gados pieaugtu par 30%, paredz ministrijas ierosinājums.

Ja izmaiņas apstiprinās Seims, tās stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!