Foto: Shutterstock

Daudzus gadus Tallina un tās apkārtne bija bagātākais reģions Baltijas valstīs. Tagad tā vairs nav, raksta "Delfi.ee".

Lietuvas "Luminor" bankas galvenais ekonomists Žigimants Maurics savā "Facebook" kontā raksta, ka Viļņa apsteidz Tallinu. "Tas ir iespaidīgi, ņemot vērā, ka 2014. gadā Tallinas reģions bija par 22% bagātāks nekā Viļņa un 2004. gadā – pat par 40% bagātāks," viņš piebilst.

RĪga ir trešajā vietā, bet nedaudz atpaliek Lietuvas pilsēta Kauņa. Ja 2015. gadā bagātības atšķirība starp Rīgu un Kauņu bija 30%, tad jaunākie dati par 2022. gadu liecina, ka atšķirība ir tikai 19%. Starp 15 turīgākajiem reģioniem ir septiņi no Lietuvas, pieci no Igaunijas un tikai trīs no Latvijas.

Dati ir balstīti uz nominālo IKP uz vienu iedzīvotāju. Igaunijas IKP uz vienu iedzīvotāju nesen bija 76% no Eiropas Savienības vidējā rādītāja, bet Lietuvas – 67%. Attiecībā uz galvaspilsētām attiecīgie rādītāji bija 100% Viļņā un 99% Tallinā. Tallinas (Harjumaa) IKP veido 60% Igaunijas IKP, bet Viļņas (Viļņas apgabals) IKP veido 44% Lietuvas IKP. Latvijā attiecīgais rādītājs Rīgas reģionā ir 69%.

Nabadzīgākais reģions Baltijas valstīs ir Latgale. Tā, kā raksta "Delfi.ee", ir liela Latvijas problēma, jo īpaši tāpēc, ka tikai 46% iedzīvotāju ir latvieši – vairākums ir krievi un baltkrievi. Latgales IKP uz vienu iedzīvotāju ir līdzīgs Krievijas un Baltkrievijas IKP.

Maurics savā ierakstā salīdzina Latgali ar Narvu – Narvā dzīvo tikai 18% igauņu, taču šis reģions ir divreiz bagātāks par Latgali un četras reizes bagātāks par Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!