Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" otrdien paziņoja, ka gāzes vada "South Stream" celtniecība izmaksās 15,5 miljardus eiro (10,8 miljardus latu) un šis projekts ir vienīgā uzticamā piegādes alternatīva Eiropai.

"Pie pašreizējām cenām projekta izmaksas veido aptuveni desmit miljardus eiro (7,02 miljardus latu) jūras segmentam un apmēram 5,5 miljardus eiro (3,8 miljardus latu) Eiropas zemes segmentam," norādīja "Gazprom".

Koncerns arī prognozēja, ka dabasgāzes patēriņš Eiropā palielināsies no 530 miljardiem kubikmetru gāzes gadā patlaban līdz vairāk nekā 600 miljardiem kubikmetru līdz 2020.gadam, kamēr tās spēja saražot gāzi reģionā šajā periodā samazināsies uz pusi.

"Šo apstākļu dēļ "South Stream" ir viena no dažām reālajām alternatīvām, lai atrisinātu enerģijas deficīta problēmas un garantētu Eiropas enerģijas drošību," teikts "Gazprom" paziņojumā.

Kā ziņots, "South Stream" īsteno "Gazprom" un Itālijas enerģētikas kompānija "Eni". Tas novadīs Krievijas gāzi caur Bulgāriju uz Rietumeiropu pa cauruļvadu Melnās jūras gultnē, apejot Ukrainas teritoriju.

Gāzes vada garums būs 3600 kilometri, un "Gazprom" sniegusi dažādas projekta izbūve izmaksu prognozes, iepriekš lēšot desmit līdz 24 miljardus eiro (16,8 miljardus latu).

Tas tiek uzskatīts par konkurentu Eiropas Savienības (ES) projektam "Nabucco", kura izpildē ES atpaliek no ieplānotā grafika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!