Foto: EPA/LETA
Vardarbīgā zemju konfiskācija baltajiem fermeriem, kuru 2000. gadā uzsāka prezidenta Roberta Mugabes valdība, aizvadīto gadu laikā radījusi 12 miljardus dolāru (6 miljardus latu) lielus zaudējumus, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

Zimbabve, kas savulaik spēja sevi apgādāt ar pārtiku un to eksportēja, tagad kļuvusi par importētāju. 1,4 miljoni valsts iedzīvotāji pastāvīgi cieš badu.

Mugabes reformu mērķis bija apgādāt ar zemi valsts pamatiedzīvotājus. Taču pēc fermu sagrābšanas to jaunie īpašnieki neprata turpināt saimniekošanu un daudzas lauksaimniecības platības tagad ir pamestas.

Vienlaikus labākie "kumosi" tikuši Mugabem un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem. Prezidenta ģimenes locekļiem vien pieder 39 lielas fermas.

Reforma, kas sagrāva Zimbabves agrāro ekonomiku, noveda pie hiperinflācijas, kas tika mērota miljonos procentu. Pēc neskaitāmām vietējās valūtas devalvācijām valdība beidzot vispār atteicās no vietējas naudas aprites.

Šobrīd 80 % valsts ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ir bezdarbnieki un valsts ir kļuvusi vairākkārt nabagākaa nekā tā bija pēc neatkarības iegūšanas 1980. gadā. Vairāki miljoni iedzīvotāju ir devušies ekonomisko bēgļu gaitās uz blakus esošo Dienvidāfrikas republiku un citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!