Foto: DELFI
Viļņas mērs Artūrs Zuoks paziņojis, ka spēris jaunu soli Lietuvas lidsabiedrības veidošanā, - šonedēļ darba grupas apspriedē pieņemts lēmums dibināt aviokompāniju, kuras nosaukums būs "airLituanica", trešdien vēsta portāls "Diena.lt".

"Esam atšķīruši jaunu lappusi Lietuvas aviācijas vēsturē," savā profilā sociālajā tīklā "Facebook" raksta Lietuvas galvaspilsētas mērs.

Zuoka paziņojums izpelnījies ļoti dažādas atsauksmes - sākot no atzinības un beidzot ar prognozēm, ka šāda lidsabiedrība, visticamāk, bankrotētu.

Taču pats mērs šai jautājumā palicis nelokāms. "Neviens nav nonācis pie mērķa, paliekot uz vietas. Tādu padomdevēju, kas saka, ka tas nav īstais ceļš un tam nav īstais laiks, vienmēr būs vairāk nekā šā ceļa gājēju," viņš raksta, atgādinot, ka savas nacionālās lidsabiedrības ir visām citām Eiropas Savienības valstīm.

Jau ziņots, ka pagājušajā vasarā Zuoks tikās ar toreizējo Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" prezidentu Bertoltu Fliku un patlaban likvidējamās Lietuvas komercbankas "Snoras" pārstāvjiem, lai apspriestu iespējamo atbalstu mēra iecerētajai zemo izmaksu lidsabiedrībai.

Viļņas pašvaldība tolaik skaidroja, ka "airBaltic" gatavojas izstrādāt ieteikumus attiecībā uz šādas lidsabiedrības darbības iespējām, piemēram, vai pastāv nepieciešamība pēc biznesa klases lidojumiem un tūrisma ceļojumiem, kā arī attiecībā uz iespējamajiem maršrutiem.

Vēl pirms tam Zuoks solīja panākt, lai aviokompānija ar islandiešu kapitālu "Lithuanian Express" jau 2012.gada martā sāktu lidojumus no Lietuvas galvaspilsētas.

Kā atgādina "Diena.lt", pērn Zuoks tikās arī ar vienu no "Lithuanian Express" dibinātājiem Torsteinu Gudnasonu. Šīs tikšanās laikā panākta vienošanās, ka Viļņas pašvaldība kopā ar kompānijas pārstāvjiem veidos darba grupu, lai izstrādātu biznesa plānu bāzes aviopārvadātāja dibināšanai un attiecīgu līgumu.

Pirms aptuveni trim gadiem kompānijas "Lithuania Express" dibinātāji apgalvoja, ka ir gatavi sākt lidojumus no Viļņas uz vismaz sešām Eiropas valstu galvaspilsētām, bet vēlāk viņi savus plānus mainīja, tomēr vēl solīja reisus uz Amsterdamu, Berlīni un Kopenhāgenu. Tiesa gan, šie solījumi netika izpildīti, un lidsabiedrība, uzkrītoši sevi pieteikusi, uz krietnu laiku pazuda no Lietuvas redzesloka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!