Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Centrālā banka (ECB) pasliktinājusi eirozonas šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) dinamikas prognozi – iepriekš eirozonas ekonomikai 2012.gadā prognozēta izaugsme 0,3% apmērā, bet tagad tiek lēsta recesija jeb IKP samazinājums 0,1% apmērā, preses konferencē paziņoja ECB vadītājs Mario Dragi, vēsta "RIA Novosti".

ECB ir pesimistiska arī attiecībā uz 2013.gada prognozi – nākamajā gadā tiek gaidīts eirozonas ekonomikas pieaugums par 1% iepriekš prognozēto 1,3% vietā.

Pasliktināta arī inflācijas prognoze. Pēc Dragi sacītā, ECB sagaida daudz krasāku patēriņa cenu pieaugumu šogad un nākamajā gadā saistībā ar energoresursu sadārdzināšanos.

Saskaņā ar jauno koriģēto ECB prognozi 2012.gadā inflācija sasniegs 2,4% iepriekš lēsto 2% vietā. Savukārt 2013.gadā patēriņa cenas pieaugs par 1,6%, kas ir nedaudz vairāk par iepriekš prognozēto inflāciju 1,5% apmērā.

Vienlaikus ECB šefs atzina, ka pašlaik Eiropas vienotās valūtas ekonomikā ir vērojami uzlabojumi, tomēr makroekonomiskie riski joprojām saglabājas.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns šonedēļ paziņoja, ka eirozonas ekonomikā ir iestājusies tā dēvētā maigā recesija.

Otrdien publiskotie "Eurostat" dati rāda, ka eirozonas IKP ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni sarucis par 0,3%. Trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni pieaugums bija tikai 0,1%.

Recesija tehniski iestājas, kad IKP pieaugums ir negatīvs divus ceturkšņus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!