Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) Ekonomikas lietu komisija otrdien bloķēja Luksemburgas Centrālās bankas prezidenta Īva Merša kandidatūru uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) valdes locekļa amatu, paskaidrojot, ka uz šo amatu nav izvirzīta neviena kandidāte sieviete.

Komisija paziņoja, ka neapstiprinās Merša kandidatūru, un aicināja Luksemburgas premjerministru Žanu Klodu Junkeru, kas vada arī eiro zonas finanšu ministru grupu, sniegt paskaidrojumu EP.

"Mēs dziļi cienām Merša spējas un autoritāti, tomēr nevaram pieņemt to, ka dalībvalstis nav izvirzījušas nevienu kandidāti sievieti," pavēstīja komisijas vadītājs no sociālistu bloka Hanness Svoboda. Viņš norādīja, ka ES tiesiskuma komisāre Viviana Redinga par mērķi ir noteikusi, ka sievietēm ir jāveido 40% no to uzņēmumu vadības, kuru akcijas kotē biržā.

Eiropas Tautas partijas grupas pārstāve no Francijas Rašida Dati atzina, ka ir šokēta, ka uz ECB valdes locekļa amatu netika izvirzīta neviena sieviete, un aicināja eiroparlamentāriešus "noraidīt jebkādas uzklausīšanas, bloķēt ikvienu kandidatūru, tādējādi protestējot pret šādu soli atpakaļ".

"Izskatās, ka Junkers nav dzirdējis par izmaiņām mūsu sabiedrībā," sacīja zaļo grupas vadītājs Daniels Kons-Benits.

ECB valdē, kas vada monetāro politiku ES, ir seši locekļi, kas kopā ar17 eiro zonas valstu centrālo banku vadītājiem veido ECB padomi, kurā pašlaik darbojas tikai vīrieši.

Iepriekšējā sieviete ECB valdē bija Austrijas pārstāve Ģertrūde Tumpela-Gugerela, kas valdē strādāja no 1998. līdz 2011.gadam, bet viņas vietā iecēla Beļģijas pārstāvi Pīteru Prētu, kurš uzvarēja Slovākijas kandidāti Elenu Kohutikovu.

Eiro zonas finanšu ministri jūlijā izvirzīja Luksemburgas Centrālās bankas vadītāju Meršu, lai viņš stātos Spānijas pārstāvja ECB valdē Manuela Gonsalesa-Paramo vietā. Par labāko kandidatūru pēc konsultācijām ar parlamentu izlemj ES valstu valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!